Datum objave: 23. Listopad 2019

SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE: Šibenik važan i zastupljen, ali ne sudjeluje?

Diana Ferić
Diana Ferić

"Vlak u snijegu" film proslavljenog Šibenčanina, redatelja i scenariste Mate Relje, jedan je od bisera iz hrvatske riznice audiovizualne baštine koji će biti prikazan u 27 kina širom Hrvatske koja su se uključila u obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine od 25. do 28. listopada. Program su organizirali Kino mreža i Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade "Kultura nova".

Uz dječji klasik "Vlak u snijegu" Mate Relje, bit će prikazivan i film "Čaruga" Rajka Grlića kojeg će u 22 od 27 kina pratiti prigodna izložba pod nazivom "Popratno filmsko gradivo" posvećena glumcu Ivi Gregureviću, sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je on glumio te će tako biti odana počast tom glumačkom velikanu koji je preminuo početkom ove godine.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine je podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te skretanje pozornosti na hitnu potrebu njihove zaštite. Taj Dan radicionalno se obilježava 27. listopada od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO, a zbog potrebe jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine program ove će godine trajati četiri dana, od 25. do 28. listopada.

Šibenik se, koliko je poznao za sada nije uključio u ovu važnu manifestaciju niti se pobrinuo za prigodni spomen na Matu Relju u njegovom rodnom rodnom gradu. Mate Relja je odavno zaslužio izložbu o sebi i svom radu, ali kako Šibenik ne njeguje vlastitu filmsku baštinu, a da mu do nje nije ni stalo pokazao je rušenjem kina "Tesla", od toga barem ovom prigodom neće biti ništa.

Osim što je "Vlak u snijegu", taj bezvremeni filmski klasik režirao Šibenčanin Mate Relja, nezaboravnu glazbu za njega skladao je, Šibenčanin Arsen Dedić, a jednu od glavnih uloga maestralno igra Antun Nalis, proslavljeni hrvatski glumac koji je karijeru započeo u Šibeniku pa bilo lijepo kada bi prigodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, osim u 27 hrvatskih gradova, bio prikazan i u Šibeniku. Šibenčani koji žele pogledati "Vlak u snijegu", a nisu u mogućnosti poći u neko od ovih kina: 

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar,
Kino Mediteran, Bol
Centar za kulturu, Čakovec
Kino 30. svibnja, Daruvar
Kino Mediteran Imotski
Kino Ivanec
Kino Mediteran Komiža
Kino Velebit, Koprivnica
Centar za kulturu Korčula
Kino Krapina
Kino Moslavina, Kutina
Dvorana Relković Nova Gradiška
Kino Marof
Kino Novska,
Kino Urania, Osijek
Kino Pazin
Kino Mediteran, Ploče
Kino Mediteran, Podgora
Dom kulture Grada Preloga
Kino Valli, Pula
Kino Samobor
Kino Slatina
Kino Zelina, Sv. Ivan Zelina
Kino Gaj, Varaždin
Kino Gorica, Velika Gorica
Kino Zabok
Kinoteka,Zagreb

... mogu film pogledati na Youtubeu: https://www.youtube.com/watch?v=YMSQJ4kB5vo

 

Iz kategorije: Vijesti