Datum objave: 19. Listopad 2019

Prosvjed "Pravda za djevojčice" održan i u Šibeniku s porukom da je nekažnjavanje zločina isto tako zločin

Diana Ferić
Diana Ferić

Mirni prosvjed nazvan "Pravda za djevojčice" isprovociran slučajem silovanja 14-godišnje djevojčice u Zadru i odnosom pravosuđa prema žrtvi održan je danas u Šibeniku i u još 12 gradova u Hrvatskoj. Ako uzmemo obzir da se Šibenčani beš i ne iskazuju u takvim prilikama mogli bismo reći da se ispred zgrade šibenskog suda okupio ipak značajan broj prosvjednika, žena, ali i muškaraca, a od viđenijih na nju su bili samo Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten i županijski vijećnik, Iris Ukić Kotarac, gradska vijećnica i Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Grada Šibenika. Neki su prosvjednici sa sobom poveli i djecu.

 

 

 

Nije bilo nikakvih govora, a organizatorice su stavile na usta crvenu traku pokazujući tako kako se u Hrvatskoj ponaša prema žrtvama - šuti se i ne djeluje. Sve je nakon sat vremena završilo krikom jedne organizatorice Marine Šimundže koja je inače emotivno reagirala pa se nije bojala pokazati i suze suosjećajući s djevojkama i ženama, žrtvama nasilja.

Jedan  od najstarijih prosvjednika sigurno je bi Nikola Mrdeža iz Grebaštice koji je na sebi imao majicu s posebnim porukama protiv nasilja. "Ja sam cijeli svoj život žene osvajao, a silovanje je za mene jedna od najvećih zločina za koji bi propisao i smrtnu kaznu. Da ja imam kći ili unuku radije bi da je netko ubije i pošalje mi je u komadićima nego da je siluje". kazao nam je
Sramota je kako naš sustav reagira na silovanje žena i uopće nasilje prema ženama, a o pravosuđu da ne govorimo. Treba konačno tome reći dosta, kazale su nam neke od prosvjednica među kojima je bilo i onih koje su godinama bile žrtve nasilja, ali su o tomu šutjele.

 

 

Žrtve seksualnog nasilja osjećaju se usamljeno i osramoćeno, dok njihovi silovatelji i zlostavljači slobodno šeću ulicama grada u kojem i one žive. Današnjim prosvjednim skupovima diljem Hrvatske poručuje se da je nekažnjavanje zločina zločin.
 

Prosvjedima koje su na razini Hrvatske organizirali Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna, zahtijeva se od nadležnih institucija hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

 

Od Državnog odvjetništva RH se traži da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.Traži se, nadalje, da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati. Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3