Datum objave: 19. Rujan 2019

Stečaj "Revije" bliži se kraju nakon 18 godina, radnice nisu sigurne da će dobiti svoj novac

Diana Ferić
Diana Ferić

Država je preuzela nekretnine tvrtke Revija, dok je pokretnine kupila tvrtka Premium iz Zagreba čime je kraju priveden najduži stečaj u povijesti Hrvatske. Nekretnine su se danas prodavale po cijeni od 4,9 milijuna kuna, dok su pokretnine kupljene za 143 tisuća kuna. Ipak, iako je stečaj ovime priveden kraju, 326 radnica još uvijek potražuje ukupno 9,7 milijuna kuna, a prema riječima pravog zastupnika radnica Vedrana Uranije, država razmatra mogućnost da se u korist radnica odrekne svoj dijela potraživanja, prenosimo s portala ŠibenikIn.

 

" Ovo je kraj. Država je preuzela nekretnine i više se ne može povući. Ovo je kraj priče. Legitimno je da sve što država potražuje sada dodjeli radnicama, ali to je stvar države. Ja o tome ne mogu reći ni a niti b", istaknuo je stečajni upravitelj Revije Ivan Rude po završetku 24. dražbe za prodaju nekretnina i pokretnina šibenske tekstilne industrije Revija održane danas na sudu u Šibeniku.

 

Tvrtka Premium koja je na današnjoj dražbi kupila pokretnine bila je zainteresirana i za kupnju nekretnina.
"Mi smo se nadali preuzeti i nekretnine i pokretnine i već smo razradili početak proizvodnje za nekih 9 do 12 mjeseci, s obzirom na stanje pogona. Država ima mogućnost da uzme nekretnine, nazovimo to tako, preko reda, i tu se nema što. Svejedno, ostali smo pri ponudi za kupnju strojeva i inventara. Mi u Zagrebu imamo proizvodnju papirnate jednokratne ambalaže za ugostiteljstvo i tekstilne dorade metraže za higijenu. Znači, ovi strojevi bi bili dijelom upotrebljivi, mogli smo tu nekog i zaposliti, ali što je tu je. Meni je tu jedino žao što je država nekretnine preuzela na način da ima to do daljnjeg, iako će to oni jednog dana prodavati, sigurno država neće biti korisnik, pa će se sve još prilično otegnuti", izjavio je Dražen Bilokapić, direktor tvrtke Premium.
Kazao je kako su još uvijek zainteresirani za kupnju nekretnina ukoliko se država odluči na prodaju.
"Nama je lokacija odgovarala, to bi bio iskorak iz Zagreba prema Dalmaciji, a dobar dio našeg asortimana završava u priobalju te bi to bilo jedno logično rješenje. Nekretnina nije sama po sebi bila toliko skupa, ali su s obzirom na stanje potrebna značajna ulaganja. Iskustvo me uči da država neće brzo prodati nekretnine pa ćemo morati naći neko drugo rješenje", kazao je novinarima nakon dražbe.
No radnice, njih ukupno 326, još ne znaju hoće li dobiti svoje neisplaćene plaće i otpremnine.

 

"Daleko je ovo od mog zadovoljstva. Ovo je tek početak. Sve se sada malo pomaklo s mrtve točke, ali još treba puno da mi tu budemo zadovoljni. Ipak, uvijek postoji nada da bi mi nešto mogle dobiti", smatrakazala je bivša radnica Revije Ružica Koštan.

 

Ni njezina bivša kolegica Radojka Pekas nije sigurna da će na kraju dobiti svoj novac.

 

"Nisam zadovoljna ni prodajom pokretnina jer tu je bilo kvalitetnih mašina koje su sada prodane za 143 tisuće kuna. Svakako, ja bi bila presretna kad bi dobili bar dio potraživanja", rekla je Pekas.
Ipak, pravni zastupnik radnica Vedran Uranija zadovoljan je ishodom.

"Nakon 18 godina na pragu smo rješenja. Zadovoljni smo što je RH preuzela imovinu. Država potražuje još 9,7 milijuna kuna i zadovoljan sam što se radi da dio potraživanja ustupe radnicima. Ovo je najbolje rješenje za radnice. Država sada može pokrenuti proizvodnju, može unovčiti nekretnine, a može ih dati i na javnu dražbu. Svakako, konačno možemo reći da smo zadovoljni. Idemo dalje i čekamo odluku državu – kazao je Uranija.

 

Za imovinu Revije danas je bila zainteresirana i tvrtka Elektrolux građenje.

 

"Smatram da je vrijednost od pet milijuna kuna realna vrijednost, ali mislim da bi bilo transparentnije da je država dopustila da se to proda, a ovako oni će preuzeti nekretnine pa će sve opet na dražbu. Ja sam i dalje zainteresiran za kupnju imovine ako vrijednost bude oko pet ili šest milijuna kuna", kazao je Nikica Bujas, suvlasnik tvrtke Elektrolux građenje.

 FOTO:ŠibenikIn

Iz kategorije: Vijesti