Datum objave: 07. Rujan 2019

Igor Mandić na FALIŠ-u:Kleronacionalizam je pokorio cijelu naciju, i mediji padaju ničice pred Kaptolom

Diana Ferić
Diana Ferić

Intervju koji je sinoć na 7. FALIŠ -u na Maloj loši s Igorom Mandićem, hrvatskim intelektualcem i vječnim polemičarom i cinikom vodila Katarina Luketić izazvao je veliko zanimanje jer, kako je netko rekao, S Igorom Mandićem se ne moraš slagati, ali uvijek ga je zanimljivo poslušati.

 


"Ono što se dogodilo tijekom rata ne može se ni izbrisati ni popraviti,ali kad čujemo da se napadi u Uzdolju i Đevrskama, kao što je tonapravila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tumače kao izoliraniincident i huliganizam, jasno je da nešto ne valja. Sofisti su imalizanimljivo pitanje: čini li jedno zrno gomilu pšenice? Pa bi krenuli odjednog zrna koje nije gomila, pa pet, deset, sto, hiljadu. Koji i daljenisu gomila. Ali hiljadu i jedno zrno postanu gomila. Dakle, čini lijedno zrno gomilu? To nisu incidenti, nego su dio neoustaškog projekta", rekao je  Igor Mandić.

Ponovio je svoju tezu  o Hrvatskoj kao promašenoj državi, kazavšikako je izašla iz jedne državne zajednice koja se na prilično glup načinbranila od toga."Najprije su se pobunili hrvatski građani srpske nacionalnosti jer im jezasmetala relativizacija ustaške prakse. Na to je odgovoreno silom, paje reakcija dovela do akcije pa dalje do reakcije, tako da sada samomožemo pitati tko je bio prvi, Adam ili Eva?", kazao je Mandić i dodao daje i Srbija, koja je odvojena od svog tijela, također promašena država.

 

"Ne tvrdim da trebamo opet biti zajedno. Možda bismo mogli naći nekizajednički život, ne kao pojedinci, jer oko toga uglavnom nema problema,nego kao etničke konglomeracije koje bi mogle pronaći svoj život. Ljudise međusobno posjećuju, neki se i vole, surađuje estrada, a političkeelite su jedine koje se ne žele združiti", istaknuo je.

Na pitanje zašto je kao nacionalnost jednom prilikom naveo BRh+,odgovorio je da je bila riječ o šali. "Uredno sam kršten i išao u crkvu, ali mi je na živce išlo pomahnitalo urlanje da je biti Hrvat neka velika prednost. Pametni ljudi se togaodriču. Što je sadržaj hrvatstva? Antisrpstvo? Mene to ne zanima! Zatosam se opredijelio za BRh+. To mi je nacionalnost", kazao je i naglasioda je kleronacionalizam pokorio cijelu naciju do nevjerojatnih granica ida svi mediji padaju ničice pred Kaptolom.

 

"Konzervativizam je retrogradno tretiranje radničke klase, koja jeionako pretvorena u prekarijat i nema snage i idejnih vođa koji bi mogli artikulirati bunt. Za to je potrebno nekoliko desetljeća odgajanjakadrova. To su znali oni koji su to prošli pa se kasnije pretvorili utirane. Današnji bi ljevičar najprije svojim djelima trebao dokazati daje istinski ljevičar, a ne salonski. Čovjek treba biti srčan, a kod nasse nitko ne buni. Mlitava i učmala kultura prelila se poput močvarepreko cijele hrvatske kulture. Tek tu i tamo neki po novinama iskoče",rekao je.

Mandić je priznao da ga trenutno najviše ljuti starost naglasivši kakosu danas ostala nerazjašnjena samo tri tabua – samoubojstvo, starost ismrt."Možda me posljednji put vidite živoga. John Cleese je to rekao nabalkanskoj turneji. Smrt je smiješna. Svuda je oko nas. Zašto bih setoga trebao bojati? Očekivao sam da ću umrijeti kao i drugi slični meni,poput Tomislava Ladana ili Branimira Donata u 76. godini, ali nisam.Nitko nije savršen", zaključio je.

Sinoć je održan i okrugli stol pod nazivom Gospođa tranzicija i drugarice žrtve.

O odnosu ženske emancipacije, industrije i tranzicije na okruglom stolu"Gospođa tranzicija i drugarice žrtve" govorile su povjesničarkaumjetnosti i koautorica izložbe „Što je nama Dalmatinka dala“ DraganaModrić, projektantica i dizajnerica te jedna od prvih teoretičarki modeu Hrvatskoj Ivana Biočina i sociologinja Inga Tomić-Koludrović.

Šibenskoj publici predstavio se Damir Šagolj, fotoreporter,dokumentarist, novinar, donedavno direktor Reutersa za Aziju i dobitnikPulitzerove nagrade za fotografiju, održavši predavanje "Na ruševinama:slike kraja povijesti".

FOTO:Jozica Krnić

Iz kategorije: Vijesti