Datum objave: 03. Rujan 2019

Odgovorni ne vjeruju u onečišćenje Krke u podnožju Skradinskog buka iz ispusta kolektora

Diana Ferić
Diana Ferić

Još nema informacija o tomu što se dogodilo prije nekoliko dana kada je iz ispusta kolektora u podnožju Skradinskog buka izlazio u Krku smeđi sadržaj, no utvrdili smo da nije točno da na tom području nema kontrole kvalitete vode samo što ju ne provodi Zavoda za javno zdravstvo Šibensko - kninske županije nego Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Služba za zdravstvenu ekologiju, odjel za kemijske analize voda, Odjel opće zdravstvene ekologije. 

 

"Svi rezultati unazad godinu dana pokazali su da je otpadna voda bila sukladna uvjetima iz vodopravne dozvole", kažu u Hrvatskim šumama koje još upravljaju tim dijelom bivšeg kampa u NP Krka.

U tvrtki "Stil - ugostiteljstvo" koja ima u koncesiju restoran na toj lokaciji ističu kako nema šanse da je iz sustava za pročišćavanje ispušteno bilo što što bi onečistilo Krku osim već pročišćene otpadne vode. No nitko ne pruža obrazloženje o kakvom je smećkastom sadržaju riječ koji smo vlastitim očima vidjeli da se ispušta iz te cijevi

"Odmah po saznanju o mogućoj situaciji na području Skradinskog buka, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ kontaktirala je Zavod za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije i naručila dodatno uzorkovanje. Rezultate očekujemo idući tjedan, kao i izvješće vodopravnog inspektora. Do tada nismo u mogućnosti dati konkretnije informacije. Objekti na livadi na lokalitetu Skradinski buk su u koncesiji te posjeduju građevinsku i vodopravnu dozvolu. Prema vodopravnoj dozvoli koncesionar je dužan vršiti uzorkovanja vode, one parametre i onoliko često, kako je samom dozvolom propisano. Pritom može koristiti usluge bilo kojeg ovlaštenog laboratorija u Hrvatskoj. Prema ugovoru o koncesijskom odobrenju korisnik mora redovito održavati uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i priključiti objekt na isti način i po uvjetima utvrđenim posebnim propisima. Prema dosadašnjem iskustvu, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nije imala problema s radom objekata u koncesiji"; priopćili su nakon što smo u petak uočili i snimili taj smeđi sadržaj koji je s većim ili manjim intenzitetom izlazio iz ispusta kolektora.


Podsjećaju na rezultate analize kvalitete vode u NP „Krka“, koju su 22. srpnja 2019., proveli stručnjaci s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Instituta Ruđer Bošković, koji su pokazali da je kakvoća vode „izvrsna“ sukladno svim važećim uredbama.

 

U svakom slučaju, stvara se dojam da nitko baš ne vjeruje da se dogodilo bilo što što bi bilo zabrinjavajuće, a na to vjerojatno utječe i činjenica da je zagađanje prijavila dr.sc. Ljiljana Zmijanović koja je u sukobu s JU NP Krka i Ministarstvom zaštite okoliša zbog načina na koji je proveden natječaj za ravnatelja na kojem je i ona sudjelovala i zbog kojeg je podnijela tužbu Upravom sudu koji je utvrdio nepravilnosti. Nakon što ih je ministar  Tomislav Ćiroć ignorirao uslijedila  je i njezina druga tužba Upravnom sudu.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3