Datum objave: 30. Kolovoz 2019

Zagađuju li Krku podno temeljnog fenomena Skradinskog buka fekalije iz obližnjeg javnog WC -a ?

Diana Ferić
Diana Ferić

Ispust koji bi trebao u Krku izbacivati pročišćenu vodu iz kolektora na temeljnom fenomenu, na Skradinskom buku i to na donjem dijelu, kod pristaništa za brodove nije registriran niti se na tom mjestu, što je zakonska obveza, kontrolira kvaliteta vode, a da stvar bude gora ovih dana je iz njega izlazio smećkasti sadržaj, nalik na fekalne vode. Tim dijelom temeljnog fenomena, područjem na kojem je nekad bio kamp, i dalje gospodare Hrvatske šume, a na njemu se nalazni veliki javni WC i restoran.

Smeđu mrlju na mjestu gdje se nalazi ispust prva je u srijedu uočila dr.sc. Ljiljana Zmijanović i to dok je na pristanište pristajao brod kojim je stigla iz Skradina kako bi obavila neka promatranja za svoj znanstveni rad o poboljšanju modela upravljanja posjetiteljima nacionalnih parkova. Uzela je uzorke vode na tok mjestu i odmah ih odnijela na ispitivanje u Županijski zavod za javno zdravstvo, a jučer su uzorke uzeli i stručnjaci tog zavoda.

 

"Pažnju mi je privukla za smećkasta mrlja u vodi pa sam se približila vidjeti o čemu je riječ. Uočila sam u vodi cijev iz koje je izlazila dosta gusta smeđa smjesa. U nacionalnom parku već godinama provodim istraživanja, radila sam u JU NP Krka 12 godina, ali moram priznati da nisam imala pojma da postoji taj ispust. Cijev je bila pokrivena šašem. Zaudaralo je na fekalije pa sam uzela uzorke vode i sutradan ih odnijela u Zavod za javno zdravstvo. U tom su mi zavodu rekli da odmah obavijestim i Centar 112 kako bi oni mogli i službeno doći po uzorke što sam u četvrtak ujutro i napravila", ispričala nam je zabrinuta dr. sc. Zmijanović budući da je riječ o temeljnom prirodnom fenomenu.

U četvrtak ujutro smo i mi bili na terenu i uvjerili se da iz te cijevi istječe svijetlo smeđi sadržaj koji je vrlo teško bilo zabilježiti fotoaparatom. No zanimljivo je i to što su na tom mjestu stalno zadržavali ogromni cipli i sitne ribice upijajući taj sadržaj koji im je kao hrana očito odgovarao.

 

Dr. sc Ljiljana Zmijanović je pred nama oko 11.30 sati to prijavila Centru 112 no stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo obavijest su dobili iz JU NP Krka, kakao kažu, tek oko 14. 30 pa su na mjesto zagađenja stigli oko 15.30 kako bi uzeli uzorke. Mi smo na tom mjestu proveli nekoliko sati i sve vrijeme je taj smeđi sadržaj, u većem ili manjem intenzitetu, izlazio iz cijevi u Krku, no pola sata prije nego što su oni stigli prestao je izlaziti tako da u uzetim uzorcima vjerojatno neće biti ni tragova tog mogućeg onečišćenja.

 

Prije dolaska policije i stručnjaka Zavoda tim su područjem prošetali i zaposlenici obližnjeg restorana.

 

"Ovo je prvi put da ovdje uzimamo uzorke vode. Nismo niti znali za ovaj ispust. Prema određenim pravilnicima svi kolektori moraju biti registrirani i postoje utvrđeni kriteriji kada se i na koji način na ispustima uzimaju uzorci radi kontrole", objasnila nam je Lidija Bujas
Ovaj ispust na temeljnom fenomenu, Skradinskom buku očito nije u tom registru, a zašto je to tako poslali smo upit i Ju NP Krka i Hrvatskim šumama pa čekamo odgovor.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3