Sidebar Menu

Datum objave: 15. Kolovoz 2019

Ekspertiza HAZUDD pokazala da je 90 posto Programa rada Nelle Slavice prepisano iz službenih dokumenata JU NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

"Koncepcija rada i razvoja JU NP Krka koju je izabrana Nella Slavica priložila na natječaju za izbor ravnatelja JU NP Krka je najobičniji plagijat jer je 16 od 17 stranica od riječi do riječi prepisano iz postojećih dokumenata JU NP Krka (Statut iz 2014., Plan upravljanja iz 2011. godine, Godišnji program rada za 2018, Zakon o zaštiti prirode)", stoji u pismo koje je Tomislavu Ćoroću, ministru zaštite okoliša i energetike  uputio dr. Josip Stjepandić, predsjednik Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini nakon što je dr.sc. Ljiljana Zmijanović, koja je o tomu progovorila u javnosti, zatražila njihovu ekspertizu. Traže  i da se Nella Slavica zbog toga briše s liste kandidata koji su se javili za tu funkciju.

U pismo ministru Ćoriću stoji:

 

"Javljamo Vam se ponukani zahtjevima sa različitih strana da se očitujemo o imenovanju ravnateljice NP Krka, koje je u medijima izazvalo kontroverzne reakcije.
Prema na mreži dostupnoj dokumentaciji stručno povjerenstvo dodijelilo je dokumentu Koncepcija rada i razvoja JU NP Krka autorice N.S. najveći broj bodova (10), što je posljedično dovelo do njezina imenovanja.

 

Uvidom u predmetni dokument, utvrdili smo da je isti najobičniji plagijat, jer je 16 od 17 stranica od riječi do riječi prepisano iz postojećih dokumenata JU NP Krka (Statut iz 2014., Plan upravljanja iz 2011. godine, Godišnji program rada za 2018, Zakon o zaštiti prirode).
Čak i uz prepostavku da je Plan upravljanja iz godine 2011. bio izvrstan, validnost njegovih mjera 10 godina kasnije, u potpuno novim uvjetima (npr. članstvo RH u EU), više je nego upitna.

 

Posljednja stranica, koja donosi zaključak, vrlo je nekonzistentna, dijelom i zbog nesuvislog pozivanja na Ustav RH.
Takav dokument u objektivno provedenom postupku dovodi do toga da se njegova autorica kao potpuno nekvalificirana osoba smjesta briše iz popisa kandidata.
U interesu šire javnosti molimo Vas da objasnite po kojim je kriterijima Koncepcija rada i razvoja JU NP Krka kandidatice N.S. dobila maksimalni broj bodova.
O obzirom da je Stručno povjerenstvo za izbor kandidata učinilo mnoge krupne propuste te moguće i krupnije nepravilnosti, bilo bi zanimljivo doznati prema kojim kriterijima je ono sastavljeno, je li bilo autonomno u svome radu, te kome stegovno odgovara za moguće nepravilnosti. I u toj točki dugujete odgovor sudu javnosti".

 

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini (HAZUDD) osnovana je 2018. godine u švicarskom gradu St. Gallenu kod nadležnih je vlasti registrirana Ona se temelji na dorađenom Statutu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD), koja je osnovana 1978. u Baselu (Švicarska) na poticaj dva hrvatska nobelovca – Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, a dugogodišnji predsjednik HAZUD-a bio je mr. sc. ph. Dragan Hazler.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam