Datum objave: 01. Srpanj 2019

Proslavljena važna obljetnica i činjenica da je Šibenik prvi u Dalmaciji imao turiste

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je bacio rukavicu Dubrovniku kada je riječ o počecima turizma u Dalmaciji. Do sada se mislilo da su prvi turisti organizirano stigli u Dubrovnik i to u kolovozu 1844, a ispada da je Šibenik prve turiste primio ipak ranije i to 29. lipnja iste godine kada je u šibensku luku uplovio parobrod Imperatore u vlasništvu tršćanskog parobrodarskog društva Austrijski Lloyd s talijanskim turistima koji su stigli na vjersku feštu svetog Petra i Pavla, zaplovili su do Skradinskog buka, a na povratku u Trst posjetili su Zadar.
To je otkrio šibenski kroničar Darko Gulin koji je i inicirao obilježavanje te važne obljetnice, a javio se i TZ Grada Zadra budući da je i Zadar bio na toj turističkoj ruti.

 

Povodom toga danas je organizirana plovidba iz Šibenika do Skradinskog buka turističkim brodom "Jastog" na kojem su uz organizatore TZ Grada Šibenika, TZ Šibensko - kninske županije, JU NP Krka i Grad Šibenik bili i predstavnici TZ Grada Zadra, turistički vodiči, predstavnici šibenskih hotela i novinari, istom rutom kojom su prošli ti prvi turisti.


Na pristaništu na Skradinskom buku dočekali su ih predstavnici Grada Skradina i TZ Grada Skradina uz skradinsku glazbu, baš kako su se u počecima i dočekivali brodovi s turistima. Uz domjenak na Skradinskom buku je bio organiziran obilazak tog temeljnog fenomena uz posebnog vodiča JU NP Krka.


"Austrijska brodarska tvrtka Austrijski Lloyd 20. kolovoza 1838. počela je održavati redovitu putničku brodsku prugu Trst – Kotor. Godine 1844. tvrtka Lloyd počinje, pored redovitih brodskih pruga, organizirati i izletničke ture. U svibnju te godine priredila je izlet u Veneciju (na regatu gondola), Ankonu (posjet svetištu Loreto) i Pulu (obilazak Arene). Dana 28. lipnja 1844. turisti su novim parobrodom Imperatore krenuli na izlet u Dalmaciju, tj. u Šibenik, na feštu sv. Petra i Pavla – 29. lipnja, odatle su manjim parobrodom došli do Skradinskog buka, a na povratku su obišli Zadra. Bio je to prvi brod u Dalmaciji na kojem su putnici bili isključivo turisti, modernim rječnikom: prvi kruzer"; objašnjava Gulin.


Lučki kapetan u Dubrovniku 10. kolovoza 1844. zabilježio je da su redovitom brodskom prugom u grad stigla 153 putnika, među kojima je bilo i onih koje je opisao kao „passagieri della gita di piacere“, tj. kao putnike koji putuju iz razonode. Zanimljivo je i da Hrvatska turistička zajednica 1844. smatra godinom u kojoj je počeo turizam u Hrvatskoj jer je te godine u Opatiji otvorena Vila Angiolina,a sada znamo da su te godine i to prije nego u Dubrovnik prvi turisti stigli u Šibenik.

 

 

"Danas, kada su Šibensko-kninska županija, grad Šibenik i Nacionalni park „Krka“ domaćini milijunima posjetitelja iz cijeloga svijeta, kada se ponosimo dvama UNESCO-ovim spomenicima, kada predstavljamo svijetu našu vrijednu prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu, kada posjetitelje Parka vodimo uređenim stazama i rutama, valja se prisjetiti trenutka kada je sve to počelo.Drago nam je da je gospodin Gulin otkrio taj podatak i da se mi u Šibeniku možemo podičiti da smo prvi u Dalmaciji imali turiste. Nama je važno i to što je Skradinski buk već tada bio prirodne znamenitost koja je privlačila turiste na ovaj prostor i da je bi poznat i prepoznat i to 140 godina prije osnivanja NP Krka"; kazala nam je Nella Slavica, ravnateljica JU NP Krka.

 

Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik dodaje kako je ovo bio prvi, inicijalni put da se to obilježi te da je bitno najprije Šibenčanima osvijestiti tu činjenicu što je Šibenik tada bio i u turističkom smislu. "Nema razloga da je ovaj datum ne obilježava od sada svake godine te da se program obilježavanja stalno obogaćuje kako bi mi Šibenčani pokazali svoje mjesto u razvoju turizma u Dalmaciji", ističe on.

 

To je bila prilika i za još jednu suradnju šibenske i zadarske turističke zajednice za koju se zdušno zalažu i Dino Karađole i Mario Paleka jer zahvaljujući tom povezivanju, kako kažu, možemo biti samo jača i prepoznatljivija destinacija na globalnom turističkom tržištu.  

Iz kategorije: Vijesti