Datum objave: 26. Lipanj 2019

Vještak potvrdio da je stanje u kninskoj laguni alarmantno, zagađenje lako može stići do mora

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudski vještak i profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić kojega je angažirao gradonačelnik Marko Jelić, odnosno Grad Knin prezentirao je danas rezultate ispitivanja tla, mulja i vode u spornoj, onečišćenoj laguni kod Orašnice te je predstavio svojevrsnu strategiju koja će rezultirati projektom prema EU kako bi se laguna, biološkim i kemijskim metodama sanirala, piše portal HUKNET.

Uzročnik onečišćenja – DIV; Zagađenje stiže do mora za – 24 sata

Najprije je predočio satelitske slike grada i lagune iz 2005. godine i iz kasnijih godina, 2012., 2013., i 2016. iz kojih je razvidno da su laguna, odnosno sve tri lagune znatno prljavije iz godine u godinu, a pogotovo u odnosu na 2005.

Kisić je izveo zaključak da je uzročnik zagađenja samo jedan i da je riječ o TVIK-u odnosno DIV-u.

Upozorio je da ne treba biti zabrinut samo Knin jer u roku od 24 sata zagađenje dolazi u Jadransko more.

Strašni rezultati ispitivanja: Ugljikovodika (nafta, mazut i sl.) tri tisuće puta više od dopuštenih vrijednosti; Teških metala k’o u priči

A onda je dr. Kisić predstavio rezultate ispitivanja tla i vode koji su strašni. Teških metala, a pogotovo cinka, kroma i aluminija ima u tlu u enormnim vrijednostima. Cinka ima 50-ak puta više od dopuštenih vrijednosti u EU.

S ugljikovodicima (nafta, mazut i sl.) je još gore. Naime u vodi ih ima tri tisuće puta više nego što je dopušteno u industrijskim vodama u EU.

Pišem u EU, jer kod nas pravilnik ne postoji.

Jedina dobra vijest je što nema arsena, kadmija i žive. Samo bi nam to još trebalo.

Rat protiv ugljikovodika – mikroorganizmima koji će ih jesti

Kisić je predložio i rješenje. Ugljikovodici bi se sanirali bioremedijacijom. O čemu je riječ? Naime, postoje mikroorganizmi koji jedu ugljikovodike, točnije ugljik, a nakon njihovog hranjenja ostaje samo voda.

Što se tiče teških metala, rješavali bi se metodom solifikacije za što bi možda mogao poslužiti i mulj koji se bude dobio iz gradskog pročišćivača. Cilj metode je , ako sam dobro razumio, dignuti PH vrijednost na 10 te “zaključati” teške metale.

Ići će se projektom prema EU

Za sve ovo će trebati velika sredstva, pa će se ići prema Europskoj uniji takozvanim Life projektom. Plan je da se aplicira u lipnju iduće godine, jer je ovogodišnji termin aplikacija prošao. Ideja je da se na projekt zajedno jave Grad Knin, Šibensko-kninska županija, NP Krka, Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu i DIV.

Zaustaviti daljnje onečišćenje!

Do tada, cilj je da se zaustavi daljnje onečišćivanje tla, da se pokosi trska na kojoj se nalaze ugljikovodici te da se uzorkuje tlo i voda u okolici lagune.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3