Datum objave: 16. Lipanj 2019

Otvoren 59. MDF:Šibenik je narednih 15 dana "najvažnije mjesto u svijetu za djecu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zastava 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku podignuta je sinoć, 15. lipnja, na najljepše, renesansnom trgu na Mediteranu po 59. put, a čuvenu rečenicu "Festival je otvoren" izrekla je djevojčica Lucia Erak. Ministrice kulture RH, Nine Obuljen Koržinek istvrdila je u svom kratkom obraćanju na svečanosti otvorenja da je Šibenik "Najvažnije mjesto u svijetu za djecu". Dvotjedna čarolija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu konačno je i službeno počela.

 

Tijekom naredna dva tjedna kroz koja će ulicama, trgovima i daskama koje život znače biti izvedeno preko 200 različitih programa od inozemnih kazališnih predstava i uličinih umjetnika do radioničkog programa i filmskih projekcija.

 

Sve je počelo sinoć, u noći punog mjeseca, s pjesmom dječjeg zbora Zdravo maleni i istoimenom himnom koja budi najljepša sjećanja i savršena je podloga za stvaranje nekih novih djetinjih uspomena. Među publikom u gledalištu sjedili su mali i veliki poput župana šibensko – kninskog, Gorana Pauk, predstavnika OIE Hrvatska, gosti festivala iz Japana, Italije i Crne Gore te Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj koji su dali veliki obol 59. MDF-u da bi djeca imala svoje sretno mjesto, a upravo je poljsko kazalište iz Toruna, Baj Pomorski, imalo čast da nastupi na otvorenju Festivala i to predstavom nastaloj prema književnom klasiku Rudyarda Kiplinga, 'Knjiga o džungli'.

Sve njih i publiku pred malim ekranima pozdravila je ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek. 'Vi ste toliko sretni što živite u Šibeniku što možete netom nakon završetka škole, kad su svi nekako opušteni, uploviti u potpuno poseban svijet koji već 59 godina čini od ovog mjesta i trgova najsretnije i najveselije mjesto u svijetu. Ono što mi je posebno drago što kroz festival, ovaj grad i ovaj festival odgajaju publiku i ja se nadam da ćete svi vi kad budete malo veći i još veći i kasnije u svom životu nastaviti pohoditi predstave i koncerte, da ćete biti vjerna publika ne samo dok ste mali, nego i kad narastete, da ćete uvijek u kulturi i umjetnosti nalaziti nešto što će oplemeniti vaše živote. Uživajte u našem i vašem Festivalu', poručila je ministrica kulture u noći otvorenja festivala koji podržava i Hrvatska turistička zajednica.

 

Dani su ovo u kojem, prema riječima gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, djeca postaju slikari, glumci i kritičari. 'Šibenik vam otvara vrata svim srcem, a vi ga ispunite igrom, smijehom i kreativnošću. Uživajte u svakom trenutku koji je pred vama', poručio je gradonačelnik Šibenika.
Vrhunac noći svakako je bio predivan vatromet na šibenskoj rivi koji je najljepšim bojama obojao nebo i dao naslutiti da su pred nama najveseliji dani. Festivalski program nastavlja se već danas i tako do 29. lipnja kad će se festivalska zastava spustiti na godinu dana i čekati onaj svečani trenutak otvorenja jubilarnog, 60. MDF-a.

FOTO:Ante Baranić
 

Iz kategorije: Vijesti