Datum objave: 12. Lipanj 2019

Festa Days ovog vikenda na otoku Žutu:Jedinstvena lokacija, neponovljivi okusi,svjetski poznati chefovi

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrhunski domaći chefovi i pet chefova nositelja Michellinove zvjezdice, ovoga vikenda na Žutu pripremaju gastronomski spektakl, na manifestaciji Festa Days u renomiranom restoranu Fešta na Žutu.

Stvaranju prepoznatljivog restorana vrhunske gastronomije, na otoku bez struje i vode, bez stanovnika i trajektne linije prethodilo je 25 godina upornog rada, nesvakidašnje kreativnosti i dalmatinske snalažljivosti dviju generacija jedne obitelji, obitelji Mudronja. Postupno su se razvijali, stjecali povjerenje nautičara i ostalih ljubitelja hrane, pića i ljepote Kornata i na Žutu izgradili pravi mali gastro-hedonistički raj poštujući iznad svega prirodu i kornatsku tradiciju.

 

Posao je započeo Mirko Mudronja, a nastavio ga je njegov sin Krešimir, visoko obrazovani manager u turizmu koji je uz to i, kako za njega kažu poznanici, fantast i vizionar.

„Emocija je uvijek bila osnovni pokretač ovoga malog projekta koji je s vremenom prerastao u nešto puno veće i važnije. Uvijek smo u našem izričaju nastojali biti originalni, autentičn",, kaže Krešimir Mudronja koji je u restoranu počeo raditi s 15 godina.

 

Zbog izoliranost kornatskog otočića Žut, gosti restorana Fešta do sada su uglavnom bili nautičari i svjetski celebrity željni vrhunskog gastro doživljaja daleko od očiju javnosti među kojima Adriana Lima, Valentino Rossi, Vitalij Kličko... No kako bi prezentirali cijelome svijetu svoj način rada i pripreme hrane te model poslovanja koji se temelji na dubokom poštivanju prirode i lokaliteta u autonomnom objektu, od prošle godine održava se dvodnevni događaj „Fešta days“. 

Ovoga vikenda, od 14. do 16. lipnja domaćinu Zoranu Jajcu u kuhinji će se pridružit ponajbolji hrvatski chefovi: Hrvoje Zirojević, David Skoko, Josip Vrsaljko, Damnjan Draganić, Ante Božikov i Toni Zengić. Ovogodišnji međunarodni gastronomski virtuozi, chefovi s Michelinovim zvjezdicama, bit će Stefano Deidda, Vinod Sookar, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro koji će delicije pripremati na temu „Plava riba i riba dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji“.

 

Pored vrhunske gastronomije neizbježna su i birana pića i vina pa će na Festa Days doći i osobno vlasnici etikete šampanjca Billecart Salmon i gina Roby Marton te brojni, vrhunski domaći vinari. U subotu će izletnički brod iz Zadra i Murtera na jedno popodne dovesti stotinjak gostiju Fešte kako bi uživali u ovoj jedinstvenoj lokaciji i neponovljivim okusima. Za istinske hedoniste, sudjelovanje u dvodnevnom događaju moguće je, no uz osobnu pozivnicu…

Uz sve najbolje što moderna svjetska gastronomija nudi, uz tradicionalne i domaće namirnice bit će tu i desetak prekrasnih brodica Latinskog idra, zaštitnog znaka murterskog identiteta da podsjete na trude predaka koji su nam omogućili ovakve doživljaje.


  

Iz kategorije: Vijesti