Datum objave: 11. Lipanj 2019

Ukidanje Musice Apppasssionate:Unutarnja revizija nije otkrila propuste Nere Gojanović nego gradonačelnika Burića

Diana Ferić
Diana Ferić

Kazališno vijeće HNK u Šibeniku, a o očito ni gradska izvršna vlast ne odustaju od ukidanja jedinog šibenskog festivala klasične glazbe Musica Appassionata pa se to ponovno predlaže Gradskom vijeću, nakon što je ta točka dnevnog reda skinuta s prošle sjednice jer nije bilo sigurno hoće li vladajući imati dovoljnu ruku da ju se podrži.

 

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić tada je obrazložio kako će se vijećnicima, u međuvremenu, osigurati dodatna dokumentacija o poslovanju tog festivala koja bi, moglo se zaključiti, poduprijeti razloge njegovog ukidanja. Pomalo  je tada i zaprijetio, da će unutarnja kontrola dobro pročešljati poslovanje tog festivala od početka do danas iz čega se dalo zaključiti da se očekuju frapantni rezultati koji će ogoliti to što je umjetnička voditeljica sve protekle godine radila.

 

Po nalogu gradonačelnika Burića unutarnja revizija je obavljena, ali rezultat ničim ne inkriminiraju voditeljicu i inicijatoricu tog festivala Neru Gojanović zbog koje se i krenulo u postupak eliminacije tog festivala. Nedostatci koji su utvrđeni zapravo stavljaju se na teret gradonačelniku Buriću budući da je on već šest godina predsjednik Festivalskog vijeća tog festivala.

 

"Festival ima festivalsko vijeće koje je stručno savjetodavno tijelo i prati ostvarivanje programa rada festivala. Festivalsko vijeće razmatra i utvrđuje prijedlog ukupnog programa festival te utvrđuje sadržaj programskog i financijskog izvješća na sjednici festivalskog vijeća .Navedene radnje se nisu izvršavale jer se festivalsko vijeće nije sastajalo, pa ostaje nejasno tko je utvrđivao prijedlog programa i podnosio programska i financijska izvješća"; stoji u nalazu unutarnje revizije, a zna se tko je odgovoran za sazivanje tih sjednica i za praćenje programa rada i financijskog poslovanja kao i za to ako s eto nije radilo pa bi se moglo reći da se unutarnjoj revizijom željela istjerati lisica, a istjerali su medvjeda. Ako je sumnjao u to kako se taj festival vodi i kako se troši novac, što se sada da zaključiti iz njegovih izjava, zašto nije sazivao sjednice  Festivalskog vijeća i to kontrolirao što mu je bila i obveza? Mogu se teze i obrnuti pa kazati da to što ih nije sazivao Festivalsko vijeće može značiti da je imao puno povjerenje u Neru Gojanović i to što je radila. 

Drugi nedostatak koji su utvrdili je da su u pojedinim ugovorima posebno iskazivani putni troškovi koji su se isplaćivali izvođaču bez obračunatih poreza, prireza i doprinosa što nije sukladno Zakonu o porezu na dohodak. Prilikom obračuna poreza i doprinosa za autorske honorare koristila se olakšica od 30 posto sukladno Zakonu o porezu na dohodak, a nije se koristio dodatni neoporezivi iznos od 25 posto sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva iako su pojedini izvođači imali pravo na to prilaganjem potvrde nadležne strukovne umjetničke udruge. To isto tako nije greška umjetničke voditeljice Festivala nego stručne službe za računovodstvo i financije. I to je sve što je utvrđeno.

 

Istina, može se primijetiti, u odnosu na troškove tog festivala od 2010. do 2018. godine od oko 1,1 milijun kuna da je malen udio prihoda od ulaznica, oko 80 000 kuna, ali većina koncerata je bila besplatna, a to ionako nisu bili komercijalni koncerti i to ne bi mogao baš biti neki jak argument da se Festival ukine.
Treba naglasiti da je iz tog izvješća vidljivo da su u posljednje dvije godine značajno porastao broj prodanih ulaznica i prihoda od njih što onda ide u korist tumačenja da Festival raste i da ge ne bi trebalo ukidati.

 

U svakom slučaju nema naznaka o sumnjivim troškovima, enormnim honorarima i ostalima što su kao argument u kuloarima isticali oni koji žele ukidanje tog festivala na čelu s aktualnim ravnateljem HNK u Šibeniku Jakovom Bilićem.

 

Zanimljivo je da je revizija pročešljala poslovanje festivala Musica Appassionata od 2010. godine do danas, a da su prve dvije godine, kada je na čelu HNK u Šibeniku bio Dragan Zlatović izuzeli.

 

Poznato je da je ukidanje tog festivala koji je u prvom redu promovirao klasičnu glazbu i u Šibenik doveo brojna velika imena zatražio ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić tvrdeći da on nije bio dio njegovog programa rada i da taj festival nema smisla ni opravdanja. Podržali su ga i prvi ljudi u Gradu i to stavili na sjednicu Gradskog vijeća.
U kulturnoj javnosti Šibenika, ali i cijele Hrvatske taj je potez bio osuđen pa je peticiju protiv ukidanja Musice Appassionate potpisalo više od 200 umjetnika među njima i operne dive Dunja Vejzović i Lidija Horvat Dunjko, svjetski poznati glazbenici Tonko Ninić, Pavao Mašić, Stefan Milenković, muzikolog Branko Magdić, ravnatelj KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu Dražen Sirišćević, glumac Vedran Mlikota, redateljica Neni Demestre, potom Đani Stipaničev, Vesna Pisarović, Branko Uvodić te više od 20 šibenskih glazbenika i drugih umjetnika.

 

U svakom slučaju, bit će zanimljivo ćuti koji su to dodatni momenti koji bi išli u prilog ukidanju festivala jer i unutarnja revizija zaključuje da se uočeni nedostatci mogu lako ukloniti.
 

Iz kategorije: Vijesti