Datum objave: 27. Svibanj 2019

Otkrivena bista književnika Ive Brešana u atriju šibenskog kazališta

Diana Ferić
Diana Ferić

Bista Ive Brešana, rad kipara Nikole Vudraga, otkrivena je večeras u atriju Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na prigodnoj svečanosti u povodu obilježavanja rođendanatog  hrvatskog književnika, dramatičara i intelektualca, šibenskog velikana .

Bistu su otkrili književnik i pjesnik Enes Kišević koji je održao prigodnu nadahnutu besjedu o Brešanu čovjeku, o piscu i misliocu, i Paško Rakić, dogradonačelnik Grada Šibenika.

Brešanova bista smještena je u atriju na upravo idealnom mjestu, nije poput nekih drugih spomenika, izazvala polemike. Riječ je o uspjelom radu mladog kipara Nikole Vudrga, koji nije iz Šibenika kako su neki mislili zbog njegovog prezimena. Bistu je izabralo posebno povjerenstvo u kojem su bili istaknuti šibenski likovni umjetnici i pedagozi no presudna je bila riječ Ivinog sina Vinka Brešana koji se oduševio vidjevši jednom prigodom Vudragov rad.

Na svečanosti otkrivanja biste okupio se (ne)očekivano mali broj uglednim Šibenčana, šibenskih intelektualaca, javnih radnika i štovatelja djela Ive Brešana no to nije umanjilo vrijednost i značaj postavljanja trajnog spomena na Brešana u epicentar šibenskog kulturnog života i stvaralaštva.

Nakon otkrivanja biste prof. dr. sc. Ivan Bošković održao je predavanje "Brešan i hrvatska književna kultura", a Pero Mioč, Jasminka Antić i Anđelko Babačić izveli su Brešanovu "Autodenuncijaciju"

Program obilježavanja rođendana Ive Brešana nastavlja se sutra 28. svibnja, kada će Dramski studio "Ivana Jelić" u sklopu projekta "Otvoreni sat", pod nazivom "U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj" improvizirati predstavu o nastanku predstave "Hamlet u Mrduši Donjoj".
Riječ je o eksperimentalnom i istraživačkom pokušaju kreiranja kazališne predstave atipičnom metodom čitanja postojećeg teksta i režijskog koncepta. Plan je navesti starije polaznike Dramskog studija HNK u Šibeniku da sami tumače tekst Ive Brešana, naprave podjelu uloga i prilagode komad vlastitoj generaciji i razumijevanju kako samog sadržaja drame, tako i kazališta kao medija.
 

Iz kategorije: Vijesti