Datum objave: 23. Svibanj 2019

DOGAĐAJ DANA: Poetsko-glazbena večer "Naše riči i boje pisme" u Primoštenu

Diana Ferić
Diana Ferić

"Naše riči i boje pisme", naziv je poetsko-glazbene manifestacije koja će biti održana večeras u 19 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici "Dr. Ante Starčević" u Primoštenu.
Poetsko-glazbenu večer na kojoj će nastupiti pjesnici i pisci Dinko Škevin, Mladen Tabulov Truta, Duška Krnić i Edita Vlahov te šibenski trubadur Igor Lokas, organizira Odjel za književnost Ogranka Matice hrvatske Šibenik.

Riječ je o iznimnom kulturnom događaju koji zaslužuje pozornost i u kontekstu posebnosti povoda zbog kojeg je organiziran. Naime šibenski Ogranak Matice Hrvatske želi se zahvaliti Općini Primošten i primoštenskom načelniku Stipi Petrini koji su im jedini, kako se to lijepo kaže, dali ruku i omogućili odlazak u Republiku Sjevernu Makedoniju na susret s makedonskim piscima koji je inicirala i organizirala Udruga "Hrvatsko-makedonska tangenta" iz Šibenika. Šibenski pjesnici i pisci boravili su u Skopju od 5. do 8. travnja 2019. godine u Skopju, a osim s tamošnjim književnicima susreli su se i s predstavnicima hrvatske dijaspore u Makedoniji.
Posjet je organiziran uz potporu Agencije za iseljenike, Agencije za promociju i podršku turizma, Općine "Kisela Voda", veleposlanstva Republike Hrvatske te Općine Primošten uz podršku i "logistiku" predsjednika Hrvatsko -makedonske tangente Saše Georgievskog, dopredsjednika Davora Šiška, Frosine Parmakovske, predsjednice Komisije za kulturu, i ambasadora Ljupca Arsovskog, predsjednika Komisije za međunarodne odnose i diplomaciju.

Večerašnje "Naše Riči i boje pisme" donose u Primošten više od očekivanog. Prije svega pozornost zaslužuje nastup Mladena Tabulova Trute, nakon smrti književnika Mladena Bjažića, jedinog čuvara profinjene zlarinske čakavice. Uz eminentnog pjesnika Dinka Škevina svoje će stihove čitati pjesnikinje Duška Krnić i Edita Vlahov, a njih će se troje ponovno ukazati i predstaviti kao čuvari jezične baštine, tradicije i običaja svog zavičaja.
Osim toga Primošten će večeras po prvi puta upoznati i trubadursku baštinu našeg kraja. U glazbenom dijelu programa nastupiti će šibenski trubadur Igor Lokas, jedan od najaktivnijih čuvara drevne baštine trubadura i trubadurstva.

Voditelj programa je Nikola Urukalo, a pokrovitelji su Općina Primošten i Radio Ritam.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3