Sidebar Menu

Datum objave: 30. Travanj 2019

INSPEKTOR PSINA: Prva 100% šibenska kazališna predstava od osnutka HNK u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

"Inspektor Psina" druga je ovogodišnja premijerna predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, ali i prva 100% šibenska predstava u povijesti šibenskog teatra!

Djelo francuskog pjesnika, prozaika i dramatičara Pierrea Griparia na scenu je cijelosti postavila šibenska ekipa; redatelj Pero Mioč, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, inspicijent Sergej Mioč, producent Željeko Koloper Keke, majstori tona i rasvjete Frane Celić i Pavle Karega, scenski radnici Živko Gulin i Josip Gulin, frizerka Miljenka Mikulandra, šminker Radovan Periša i k tome skladatelj Sanibor Vuletin, a izvode je šibenski glumci Šime Bubica, Oriana Kunčić, Kristian Šupe, Franka Klarić i Ana Perković. Predstava je u cijeloti šibenski umjetnički i stvaralački proizvod i po tomu što je tekst dječjeg igrokaza "Inspektor Psina" Pierrea Griparija s francuskog na hrvatski preveo Pero Mioč. Komična, ali poučna predstava namijenjena djeci plod je sinergije ansambla Hrvatskog narodnog kazališta, a stvorio ju tim u kojem je postignut spoj iskustva i mladosti.

Mladi šibenski glumci Ana Petković i Kristian Šupe prvi će se puta predstaviti šibenskoj kazališnoj publici, a pozornost zaslužuje i povratak Sanibora Vuletina u šibenski teatar kao skladatelja.
Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku, na današnjoj je konferenciji za novinare najavio da je "Inspektor Psina" početak serije dječjih kazališnih predstava i redovnih kazališnih matineja.
-To je nova šibenska kazališna priča koja je moguća čak i ovako nepovoljnim okolnostima u kojima šibenski teatar trenutno egzistira, zato što imamo odličan profesionalni ansambl i perspektivne mlade glumce kojima smo otvorili vrata i dali im priliku da pokažu svoje mogućnosti.

Premijera "Inspektora Psine" zakazana je za 7. svibnja, a zanimljivo je da će biti održana na 20 obljetnicu prvog izvođenja te predstave u prijevodu i režiji Pere Mioča. Naime "Inspektor Psina", pripreman u teškim ratnim okolnostima prvi je puta prikazan 199. godine na pozornici kina "Odeon". Tada su u glavnim ulogama igrali šibenski glumci amateri Sanja Štrbe, Ivana Veštić, Tomislav Kretonić i Darko Ferara.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.