Datum objave: 10. Travanj 2019

Otrovne tvari iz TVIK-ove lagune nisu došle do NP Krka, a barijere su "uhvatile" sav otpad

Diana Ferić
Diana Ferić

Zagađenje se s gornjeg toka rijeke Krke kod Knina nije proširilo do Nacionalnog parka „Krka“ kako je to danas na sjednici Sabora ustvrdio MOST -ovac Miroslav Bulj zatraživši od ministra zaštite okoliša Tomislava Čorića da nešto poduzme. "Jučer je otrovni industrijski otpad iz tvornice DiV u Kninu dospio u rijeku Krku i došao do Nacionalnog parka Krka, a vodu iz Krke koristi cijelo šibensko područje", kazao je Bulj.

 "Onečišćenje se odnosi na područje izvan granica NP „Krka“, u gradu Kninu, koje se zbog promjene u visini vodostaja zna prelijevati u Krku. Sprječavanje širenja onečišćenja nizvodno obavlja se postavljanjem plutajućih brana i sakupljanjem otpada s površine vode. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ upoznata je s problemom i na raspolaganju je djelatnicima na terenu za svaku potporu u skladu sa svojim mogućnostima i ovlastima obzirom da je riječ o području izvan NP „Krka“. Što se samog Parka tiče, plutaju-će upijajuće brane su u stanju pripravnosti te će biti postavljene ukoliko bi se onečišćenje približilo granici NP „Krka“. U ovom trenutku to nije slučaj. Svi nadležni djelatnici JU „NP Krka“ pomno prate razvoj situacije i spremni su za potrebne intervencije. Za sva dodatna pitanja nadležna je vodopravna inspekcija"; kaže Katja Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnos e s javnošću JU NP Krka.

Stanje na terenu je bolje nego prije nekoliko dana. Prema riječima načelnik Stožera civilne zaštite grada Knina, Marijo Ćaćia, otpadne vode ne idu više u Krku, a barijere su “uhvatile” sav otpad.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Marko Jelić govorio je o koracima koje je Grad poduzeo, ali i o mogućem trajnom rješenju problema, kako javlja portal HUKNET.

" Od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića zatražili smo jutros hitan sastanak. Ta laguna je uvrštena kao crna točka u Europskoj uniji i njena sanacija treba se financirati iz EU fondova. Potpuna sanacija bi koštala oko 250 milijuna kuna. Prethodno treba napraviti i potrebne studije poput studije utjecaja na okoliš", izvijestio je gradonačelnik.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3