Datum objave: 10. Travanj 2019

Pogledajte kako će biti uređen jugozapadni okoliš katedrale - od Muzeja do crkvice sv. Dominika

Diana Ferić
Diana Ferić

Arhitektonski studio 25,4 mm i njegovi arhitekti Marko Paić i Ivana Lozić uhvatili su se u koštac s vrlo odgovornim zadatkom - izradili su projekt uređenja takozvanog jugozapadnog okoliša šibenske katedrale, spomenika pod zaštitom UNESCO -a. Uređenje tog okoliša započeo je prije više od stotinu godina, a do danas nije završeno pa je on ostao arhitektonski, urbanistički i hortikulturno nedorečen.

 

 

 To dvoje poznatih šibenskih arhitekata osmisli su uređenje zone od šibenskog muzeja do crkvice svetog Dominika. Njihov projekt predviđa novo popločavanje, novu vrtu rasvjete, urbanu opremu, uređenje zelenih površina uz izmjenu potrebnih instalacija.
"Zatečeno stanje zahvata obuhvaća poteze popločenja i zelenih otoka koje je u cjelokupnoj slici nedovršeno, nedovoljno artikulirano sa nekoliko nespretnih recentnih zahvata obzirom na vrijednu mikrolokaciju prostora pod Katedralom. Danas je tako atraktivan i osjetljiv prostor u urbanom smislu zapušten i zanemaren, pa cjelokupni tretman zadanog zahvata u smislu popločenja i hortikulturnog uređenja treba ovom vrijednom prostoru ispod Katedrale dati odgovarajući izgled kakav ovaj prostor i zaslužuje", kaže Marko Paić.

 

Njihovim projektom predviđena je promjena opločenja kamenih ploča, zaključno s južne strane s već izvedenim nogostupom.
Nogostup je izveden u periodu nakon izgradnje gradskog kolektora u kamenu Dolitu i nije predmetom obuhvata.
Sjeverno od zone zahvata smještena je zgrada biskupije, stubište prema Katedrali sv. Jakova i niz stambenih građevina.

Taj se prostor se i dalje tretira kao pješačka zona, sa istom geometrijom “zelenih otoka” i “ulica” kao ranije, sa parternom promjenom opločenja, postavljanjem nove urbane opreme i drugačije riješenom rasvjetom.

Popločavat će se kamenom komercijalnog naziva Dolit ili Mironja ili jednako vrijednim odnosno kamenom istih ili boljih fizičkih i kemijskih svojstava, kao zatečena šetnica na koju se ovim projektom spaja,a koja je izvedena u Dolit -u. Dijelovi opločenja izvest će se u kamenu bež boje tipa Dalmatino Sedramić ili nekom sličnom. Zahvat će uključiti uklanjanje zatečenog popločenja, demontažu postojećih šahti, sanitarnu rezidbu i obnovu postojećih stabala ukoliko bude moguće, hortikulturno planiranje zelenih otoka završno tretiranih travnatim plohama i cvjetnim površinama autohtonih vrsta i trajnica.
 

Novim rješenjem se prostor javne površine oprema urbanom opremom : klupama, koševima za otpatke, adekvatnom rasvjetom, te lapidama koje bi se postavile po travnatim površinama kao izložbena aleja.

Zeleni otoci će dobiti i pejzažnu stazu radi boljeg sagledavanja izloženih kamenih lapida koje će nastaviti izložbeni niz pred Muzejom grada.

Staza će se izvesti od kamenih ploča upuštenih u travu.
Planira se uklanjanje arhitektonske barijere u dijelu kod crkve sv. Dominika izvedbom rampe za invalide.

 

Ovim rješenjem se skidaju postojeći dotrajali kandelaberi, a novo osvjetljenje pješačkih površina je planirano kao podno, usmjereno parterno na samo opločenje i na viseće lampione, kao u starom dijelu grada, pričvršćene na pročelja kuća.

Vodilo se računa da rasvjeta ne onečišćuje prostor, nastojeći dobiti adekvatno difuzno osvjetljenje partera i lapida.
Lampe se postavljaju u kameno opločenje, otporne su na vodu i mehanička oštećenja prihvatljiva pješačkim površinama.
Kamene lapide se osvjetljavaju također difuzno, malim podnim usmjerenim reflektorima koji ujedno osvjetljavaju i staze kroz zelenilo.
Boja sve rasvjete je niže temperature, uravnotežena s bojom postojeće rasvjete stare jezgre – žućkasto.
Novo rješenje, kažu autori, treba oplemeniti zatečeni prostor te naglasiti njegovu vrijednost i značaj kao važne mikrolokacije Grada Šibenika.

Zeleni otoci se planiraju oplemeniti sijanjem nove trave, te sadnjom niskog zelenila i trajnica u redovima, tehnikom cik-cak. Sve biljne vrste su niskog raslinja, nezahtjevne, otporne i efektne u svom cvatu.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3