Datum objave: 10. Travanj 2019

BAŠTINA: Na portalu aukcije.hr prodan dragocjeni dio šibenske baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Emajlirana limena pločica destilerije alkohola i likera obitelji Matavulj prodana je na portalu www.aukcije.hr nepoznatom kupcu nakon dražbe koja je trajala nekoliko dana.
Riječ je rijetkom predmetu koji pripada među dragocjenu baštinu gospodarske prošlosti Šibenika. Proizvodnja likera i alkoholnih pića u Šibeniku nastala je sredinom 19. stoljeća, a do kraja 19. i početka 20. stoljeća razvila se u respektabilnu industriju koja je postigla zavidan gled i postala jednom od prvih šibenskih izvoznika.
Šibenik je imao nekoliko destilerija alkohola i proizvođača likera među kojima su najuspješniji i najpoznatiji bili Romano Vlahov i Đuro Matavulj. O kakvom je gospodarskom potencijalu riječ najbolje svjedoči primjer Romana Vlahova. Taj poduzetnik s otoka Prvića pokrenuo je proizvodnju žestic i likera 1869. godine, a na njegovom poduzetničkom uspjehu nikla je zadarska tvornica "Maraska" koja postoji i danas. Vlahov je iz Šibenika otišao 1889. godine, a njegovo mjesto zauzeo je Đuro Matavulj koji je proizvodnju likera pokrenuo 1884. godine. Đuro je izgradio suvremenu destileriju uz kuću obitelji Matavulj. Uspio je prebroditi nedaće Prvog svjetskog rata, a u međuratnom razdoblju su on i njegov sin Mrko unaprijedili i razvili proizvodnju kvalitetnih likera koje su izvozili čak i u južnu Ameriku.
Artefakata koji svjedoče o tom dijelu gospodarske prošlosti Šibenika vrlo je malo, pa je limena emajlirana reklamna pločica dimenzije 222 X 81 mm za šibenski maraskino (Maraschino-Sebenico) destilerije Matavulj prava dragocjenost.
Bilo bi lijepo da ju je kupio netko iz Šibenika, odnosno netko od šibenskih kolekcionara te da se barem na taj način vratila u grad iz kojeg je potekla.
 

Iz kategorije: Vijesti