Datum objave: 04. Travanj 2019

Kreće energetska obnova dvaju vrtića u Šibeniku - Građe i Šibenskih tića, ali to nije sve

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Željko Burić potpisao je danas s predstavnikom tvrtke Jukić-Dam d.o.o Tomislavom Pupićem Bakračem, koja je kao najpovoljniji ponuditelj odabrana postupkom javne nabave, ugovore o radovima na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Šibenski tići i Dječjeg vrtića Građa.

„Radovi na energetskoj obnovi ova dva predškolska objekta u Šibeniku nastavak su našeg kontinuira-nog ulaganja u vrtiće na području grada. Uz pomoć sredstava resornih ministarstava i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i vlastitih sredstava Grad Šibenik nastavit će modernizaciju obje-kata namijenjenih djeci i mladima kao što su vrtići, škole i sportske dvorane“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Vrijednost radova na energetskoj obnovi DV „Šibenski tići“ iznosi 1.096.425,70 kn plus PDV, dok vri-jednost radova na obnovi DV „Građa“ iznosi 455.340,68 kn plus PDV.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta podsjetio je kako je Grad Šibenik za energetsku obnovu dvaju vrtića na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja osvojio ukupno 957 tisuća kuna. Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić dodao je kako je također spremna i dokumentacija za energetsku obnovu dječjeg vrtića 'Veslo' u Zatonu i dječjih jaslica 'Tintilinić' na Građi..

Radovi na energetskoj obnovi vrtića „Šibenski tići“ i „Građa“ započet će do kraja mjeseca, a predviđeni završetak je početak rujna, odnosno početak nove predškolske godine.

Dječji vrtić 'Građa' ima bruto građevinsku površinu od 363  četvorna metra , a sastoji se od prizemlja i jednog kata. Planirani zahvat se odnosi na postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavlja-nje hidroizolacije na ravni krov i postavljanje dodatne toplinske izolacije na kosi krov. Kako se kao energenti u zgradi koriste plin u boci i električna energija, odnosno električne grijalice, isti će se zami-jeniti grijanjem na VRV sustav pogonskog goriva na prirodni plin. Također će se na krov postaviti sun-čani kolektori te postojeća rasvjetna tijela zamijeniti učinkovitijima. Postojeći energetski razred dječ-jeg vrtića 'Građa' je C, a nakon zahvata obnove zgrada će prijeći u energetski razred B. Uštede u finan-cijskom smislu, odnosno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 na godišnjoj razini su procijenjene na 5 5posto.

Dječji vrtić 'Šibenski tići’ je samostalna građevina izgrađena kao prizemnica, ukupne građevinske bruto površine 527 m2. Građevina se sastoji od tri volumena. Nosiva konstrukcija je različita: prvi dio je od kamenih zidova, središnji od betonskih blokova, dok je zadnji od betonskih zidova s kamenom is-punom. Većina stolarije je dotrajala, od drvenih profila, ostakljena dvostrukim IZO staklom starosti koliko i objekt uz disfunkcionalnosti okova i mehanizma otvaranja/zatvaranja. Kako su krovovi objek-ta nedovoljno toplinski izolirani projektom je predviđena sanacija postojeće hidro i toplinske izolacije sukladno važećim propisima. Vanjski zidovi će se izolirati ETICS sustavom s pločama od EPS-a kao toplinsko izolacijskim materijalom debljine 10 cm. Planirana je zamjena gotovo svih prozora i vrata na grijanom pročelju, budući da su postojeći ili dotrajali ili toplinski neučinkoviti. Novi prozori su predvi-đeni od PVC profila A klase, s pet ili više komora. Ostakljenje će biti dvoslojno izolacijsko staklo od ko-jih je unutarnje staklo s low-e premazom, ispunjeno argon plinom. Centralno grijanje na lož ulje će se zamijeniti prirodnim plinom kao energentom, te će se zamijeniti klasični radijatorski ventili sa termos-tatskim koji imaju mogućnošću optimizacije protoka u svrhu balansiranja sustava.


Predstavnik izvođača radova tvrtke Jukić-Dam Tomislav Pupić Bakrač kazao je kako vjeruje da će ra-dovi biti izvedeni u zadanim rokovima.

 

Iz kategorije: Vijesti