Datum objave: 29. Ožujak 2019

KONCERT KLAPA GIMNAZIJALKE: Bio je to gala koncert, a ne školska priredba!

Diana Ferić
Diana Ferić

Koncert klape "Gimnazijalke" koji je održan večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu, nije bio amaterska školska priredba nego prvorazredni gala koncert koji je pokazao svu raskoš talenta, nadahnuća i rada učenika Gimnazije Antuna Vrančića i njihovih profesora.
Najavljen skromno, koncert klape "Gimnazijalke" privukao je brojnu publiku koja je, ako je i došla iz roditeljske ili generacijske solidarnosti, otišla višestruko nagrađena i obogaćena spoznajom što šibenska mladost može i koliko vrijedi.

Prije svega sama klapa "Gimnazijalke", Tonka Belamarić, Marija Cvitan Gulam, Sara Koljnrekaj, Lucija Marija Bilić, Paula Jelovčić, Marija Vuletić, Ana Reškov, Tea Smolić - Ročak, Lana Plančić i Luca Mikulandra, koju vodi profesorica Lorana Antunac, prezentirala je izvanredne vokalne interpretacije. Njihove izvedbe i tradicionalnih pjesama kao i obrade suvremenih pjesama, skladni su i suptilni glazbeni biseri. Njihov koncert bio je sjajno izbalansiran, a odluka da "Gimnazijalke" pjevaju bez razglasa i bilo kakvih elektroničkih pomagala, cijeli je koncert uzdigla na tako visoku razinu da ga se može nazvati gala koncertom.

Ženska klapa šibenske gimnazije, kojoj pripadaju najveći komplimenti, učinila je još jednu vrijednu gestu. Svoj prostor i vrijeme u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik, podijelila je sa svojim vršnjacima. Nastup Male klape koju je pratio gitarist Luka Ćevid, bio je prava glazbena poslastica, dok su pijanist Tedi Trkulja i violončelistica Nina Lucija Perina svojim kratkim, ali umjetnički uvjerljivim nastupom podigli dvoranu na noge.
Poseban ton gala koncertu klape "Gimnazijalke" dao je šibenski pjesnik Frane Bilić, koji je za ovu prigodu, nakon uvodnih nostalgičnih strofa, poentirao svojom angažiranom poezijom i britkim stihovima koji seciraju hrvatsku sadašnjost. Takvih izborom pokazao je koliko poštuje gimnazijalce i koliko ih cijeni kao buduće intelektualce, a ujedno im je dao do znanja da u njima vidi nosioce promjena i boljih vremena za Hrvatsku.

Koncert klape "Gimnazijalke" bio je kulturni i umjetnički događaj za pamćenje, ali i događaj za kakvima Šibenik vapi kao suha zemlja za kišom.

 

Iz kategorije: Vijesti