Datum objave: 14. Ožujak 2019

Samo će turistički vodič s posebnom licencom Veleučilišta u Šibeniku moći raditi u NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Poseban program osposobljavanja turističkih vodiča za vođenje na prostoru Nacionalnog parka „Krka“. organizirali su Veleučilište u Šibeniku i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“,a predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare. Prvi seminar održat će se od 25. do 29. ožujka 2019. a do kraja godine bit će organizirana još tri seminara. Natječaj je objavljen na službenim mrežnim stranicama Veleučilišta u utorak, 12. ožujka 2019.

Nacionalni park 'Krka' zaštićeno je područje osobitih prirodnih vrijednosti i bogate kulturno - povijesne baštine a njihovo zajedništvo ono je što Krku čini posebnom i privlačnom. Upravo jedinstvo prirode i povijesti, te duge tradicije života uz rijeku, nastojimo prenijeti posjetiteljima Parka preko vodiča interpretatora koji djeluju u našoj ustanovi. Specifična znanja o Krki koja posjeduju naši vodiči interpretatori zasnivaju se na konstantnom usavršavanju i želji za prenošenjem doživljaja. Osim toga, vodiči interpretatori JU 'NP Krka' pružaju podršku turističkim vodičima u lokalnoj zajednici, s kojima vrlo rado surađuju na projektima, poput projekta interpretacije baštine i turizma doživljaja za održivi razvoj lokalnih zajednica“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.
Dodala je kako JU NP Krka ima svojih 14 vodiča interpretatora, ali da bi ih, s obzirom na veliki broj posjetitelja trebalo biti i više.

Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku istaknuo je kako je taj program rezultat dugogodišnje suradnje tog veleučilišta i JU NP Krka koje za tu ustanovu provodi redovna istraživanja zadovoljstva posjetitelja.
"Ovaj je program i nastao na temelju tih rezultata jer se pokazalo da se vrlo malo turistima priča o kulturno - povijesnoj i prirodnoj baštini tog nacionalnog parka. Cilj nema je pojačati stručna znanja vodiča koji vode turiste u NP "Krka", kazao je.

Sukladno članku 70. Zakona o pružanju usluga u turizmu, svaki turistički vodič koji ima položen opći dio stručnog ispita za turističkog vodiča može pružati usluge na području Republike Hrvatske, osim u zaštićenim područjima, za koja je potrebno polagati posebni dio stručnog ispita za zaštićene lokalitete po županijama, koji su određeni čl. 3. Pravilnika o popisu turističkih cjelina (lokaliteta) po županijama. To pravilo odnosi se i na turističke vodiče državljane stranih država. Posjetitelji ili agencijske grupe koje nemaju osposobljenog vodiča za zaštićena područja uvijek mogu angažirati vodiča koji je položio program na Veleučilištu u Šibeniku za stručno vođenje Nacionalnim parkom „Krka“.

Taj program mogu upisati svi turistički vodiči iz Hrvatske koji imaju položen stručni ispit, a po NP Krka turiste će moći voditi samo oni koji imaju i licencu da su položili taj poseban program.

„Ovaj program namijenjen je u prvom redu turističkim vodičima četiriju dalmatinskih županija, ali daje mogućnost polaganja i ostalim turističkim vodičima iz udaljenijih krajeva Hrvatske. Seminar je osmišljen tako da polaznika usavrši u područjima prirodne i kulturnopovijesne baštine NP 'Krka' s ciljem prezentacije takvih znanja organiziranim turističkim grupama. Obilježja programa seminara predstavljaju nadogradnju dosadašnjeg programa usavršavanja za poslove turističkog vodiča za područje Šibensko-kninske županije jer se polaznika dodatno educira u području zaštite rijetke flore i faune i važnih kulturnih i povijesnih lokaliteta“, dodala je Jasmina Sladoljev, voditeljica programa za osposobljavanje turističkih vodiča.

Uvjet upisa je završen seminar i položen stručni ispit za turističkog vodiča. Cijena programa osposobljavanja iznosi 1.700 kn a uključuje troškove održavanja teorijske nastave na VUŠ-u i terenske nastave u NP „Krka“. Program se sastoji od osam sati teorijske i osam sati terenske nastave u NP „Krka“, od kojih je polovica posvećena upoznavanju prirodne a polovica kulturno - povijesne baštine.

Ugovor o poslovnoj suradnji između Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Veleučilišta u Šibeniku potpisan je za razdoblje od pet godina, do 31. siječnja 2024. U tom periodu svake godine bit će organizirano više termina za osposobljavanje turističkih vodiča za uslugu vođenja u prostoru Nacionalnog parka „Krka“.  

Iz kategorije: Vijesti