Datum objave: 29. Siječanj 2019

Troje hrabrih šibenskih alpinista krenulo danas u osvajanje Aconcague u Južnoj Americi

Diana Ferić
Diana Ferić

Troje  članova Hrvatskog planinarskog društva sveti Mihovil iz Šibenika i to  Anka Dujić, Antonia Viljac te Leonardo Grubelić iz Hrvatskog planinarskog kluba sv. Mihovil te alpinist Željko Bockovac iz Hpd Mosor  krenuli su danas na Aconcaguau, najviši vrh Južne Amerike. visok oko 6 900 metara. Taj uspon posvećuju prvom predsjedniku i osnivaču Hrvatskog planinarskog kluba sv. Mihovil Zlatiboru Prginu koji je tamo preminuo baš na današnji dan prije 20 godina. Uzor njegove smrti nikad nisu otkrili,a pretpostavlja se da se jednostavno smrznuo.

 

"Uspon na najviši vrh Južne Amerike je izuzetno fizički i psihički zahtjevan. Traje deset dana, uz višednevne aklimatizacijske i pripremne uspone, ali smo se dobro pripremili. Sami brinemo o prehrani, moramo dobro izračunati koliko hrane ponijeti, paziti koliko nam punjenja za plin za kuhala treba, a deset dana morat ćemo jesti dehidriranu hranu koja je najbrža za pripremu jer je potrebno malo vode i podgrijavanja. Nosimo pršut i pancetu, što nam se u Rusiji pokazao kao pun pogodak jer smo na kraju hranili cijeli kamp. Spava se u snijegu na temperaturama i nižim od 30 stupnjeva ispod nule, susrest ćemo se s ledenjacima i ledenjačkim pukotinama, a uspon zahtijeva i vrhunsku opremu prilagođenu usponima u visokim gorjima", kazala je ŠibenikIN-u Antonija Viljac, jedna od članica te male, ali hrabre ekipe pred odlazak iz Šibenika.

 

Njih četvero najprije odlaze u base camp Plaza de Mulas na 4.200 metara gdje će im mule prenijeti transportne torbe sa svom opremom, a potom ih čekaju visinski kampovi Nido de Condores na 5.400 i Colera na 5.900 metara.

 

Iz kategorije: Vijesti