Datum objave: 24. Siječanj 2019

Umro je Božidar Grga, Hrvatska i Šibenik izgubili su anđela čuvara svoje baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Božidar Grga, anđeo čuvar Hrvatske i Šibenske baštine, glazbenik, intelektualac, organolog spasitelj i zaštitnik najvrjednijih povijesnih glazbenih instrumenata s tipkama i nacionalne glazbene baštine, preminuo je u 77. godini života.

Smrću Božidara Grge, Hrvatska i Šibenik ostali su bez jednog od svojih najvažnijih i najzaslužnijih intelektualaca bez čijeg rada bi bili nemjerljivo siromašniji.
Božidar Grga rodio se u Segetu Donjem 1942. godine. U osnovnu školu je išao u Stanišiću, obrtnu školu završio je u Sinju, a srednju glazbenu školu u Zagrebu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zadru.

Njegov diplomski rad Način slušanja glazbe u nižim razredima srednje škole izazvao je veliko zanimanje među pedagozima i znanstvenicima jer je donio značajne inovacije u nastavu glazbe.
Iz Zagreba je u Šibenik došao 1964. godine. Prvo zaposlenje dobio je u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca, a 1973. godine prešao je u Glazbenu školu Ivana Lukačića u kojoj je radio kao nastavnik gitare. Pored rada u Glazbenoj školi bio je voditelj Glazbene škole u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje do 1984. godine.

Za njegovu karijeru tijekom koje je postao jednim od nacionalno najvažnijih čuvara glazbene baštine, a prije svega povijesnih orgulja, bila je presudna 1965. godina u kojoj je postao suradnik Muzeja grada Šibenika na prikupljanju građe, istraživanju i obnovi povijesnih glazbenih instrumenata s tipkama. Njegov predani rad uri
odio je neprocjenjivo vrijednim plodovima. Šibenski muzej zahvaljujući njemu ima bogatu, u Hrvatskoj drugu po veličini, zbirku povijesnih glazbenih instrumenata, a Šibeniku i Hrvatskoj ostavio je u nasljeđe desetine izučenih, dokumentiranih i obnovljenih vrijednih crkvenih orgulja.

Zahvaljujući svom radu postaje suradnik ključnih nacionalnih i regionalnih institucija koje brinu o baštini i njenoj zaštiti. Bio je spiritus movens i utemeljitelj Orguljaške ljetne škole, jedne od najvažnijih i najuglednijih kulturnih institucija koje je Šibenik imao. Orguljaške ljetne škole koju je osnovao na poticaj prof. Emina Armana, 1993. godine, 2004. godine registrirali je kao Organološko društvo Organum Šibenik.

Orguljaška ljetna škola ima i posebnu vrijednost jer je utemeljena i pokrenuta usred Domovinskog rata kada je samim svojim postojanjem predstavljala jedan od stupova obrane Domovine.
Božidar Grga nije zanemario ni glazbeni rad. Bio je utemeljitelj i voditelj tamburaškog orkestra "Ljubica" te voditelj i dirigent muškog pjevačkog zbora šibenskih umirovljenika "Sv. Mihovil". Ostavio je traga i u šibenskoj pjesmi kao suradnik slavne klape "Šibenik" na čijem se prvom albumu iz 1979. godine pojavljuje kao aranžer, a sudjeluje i kao glazbenik.

Za Božidarom Grgom, skromnim divom i predanim radnikom kakav se rijetko sreće, ostali su brojni dragocjeni spomenici, vrijedni stručni radovi i zorni putokazi kako se čuva baština svoje Domovine i svog zavičaja.

Božidar Grga bio je član i jedan od osnivača Udruge "Volim Šibenik", te od prvog broja član redakcije i Uredničkog kolegija časopisa "Volim Šibenik".

U znak sjećanja na Božidara Grgu poslušajte pjesmu "Mate moj" klape "Šibenik" za koju je on napisao aranžman (glazbu je skladao Ivo Furčić, a stihove napisao Dušan Šarac), a sudjeluje i u njenoj izvedbi: 


 

Video

Iz kategorije: Vijesti