Datum objave: 21. Prosinac 2018

Šibenska modna kreatorica Karmen Herceg obilježava u Muzeju 20. godišnjicu dizajnerskog rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Slavljeničku modnu reviju u povodu svog 20. godišnjeg dizajnerskog rada organizira večeras u Muzeju Grada Šibenika šibenska modna kreatorica Karmen Herceg. Osim izrade pojedinačnih kreacija ona je  u svojoj karijeri zaslužna je za odore šibenske Gradske straže, srednjovjekovne kostime koje nose na tvrđavama Barone i sv. Mihovil, a sašila je 40 metarski dres koji se izlaže na zgradi gradske uprave za obljetnicu rođenja Dražena Petrovića.

Sudjelovala je na Međunarodnim igrama umjetnika koje su u Slavoniji okupile umjetnike iz cijelog svijeta, iza nje su brojne modne revije i kolekcije, a veliko zanimanje pobudila je kolekcija 'Archeologia Viva', koju je osmislila inspirirana antikom. Za svoj rad na području dizajna, osvojila je i Plaketu Grada Šibenika.

 

 

Njezin je veliki uspjeh već to što unatoč teškim tjelesnih hendikepima uporno i zračeći zaraznim optimizmom ostvaruje sve svoje snove. Za nju uzrečica „Ako nešto žarko želiš to i ostvariš“ nije tek puka fraza nego je čvrsti temelj na kojem gradi svoj život. Karmen je rođena s parezom lica, strabizmom odnosno ukočenošću očnih mišića, nerazvijenim šakama i desnim stopalom, nejednakim kukovima, ali to je nije spriječilo da u redovnom roku diplomira na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu, izgradi zavidnu karijeru modne kreatorice i upusti se u vrlo zahtjevno osmišljavanje i izradu povijesnih kostima. Sve što dizajnira sama kroji i šije unatoč tomu što na desnoj ruci ima samo jedan, a na lijevoj pet deformiranih prstiju. Ona u tomu ne vidi ništa neobično.

"Ne znam što bih sve radila da imam svih deset prstiju, kada se ovako snalazim s ovakvim nerazvijenim šakama", kaže Karmen simpatično se šaleći na vlastiti račun, - jedino od čega zazirem to je da bude o nekome ovisna. Takva sam od kako znam za sebe. Prva rečenica koju sam kao dijete izgovorila bila je „Mogu sama“, odnosno u originalu „Ja jama“.

 

 

Zbog svoje ustrajnosti i borbenosti istinska heroina koja je zahvaljujući snažnoj volji i vjeri u sebe prevladala sve prepreke i slomila predrasude s kojima se suočavala, ali jednako priznanje zaslužuju i njeni roditelji majka Snježana i otac Zvonimir. Oni su oličenje hrabrih, plemenitih roditelja čija ljubav prema svom djetetu ne poznaje granice i ne priznaje da je nešto nemoguće i neostvarivo u borbi za dobrobit svog djeteta. Malo je takvih roditelja poput njih koji vjeruju u svoje dijete i beskompromisno ga podržavaju. Gotovo je sigurno da Karmen ne bi uspjela svoje sposobnosti razviti bez podrške svojih roditelja koji su imali puno povjerenje u nju unatoč skepsi okoline pa i obeshrabrujućim savjetima stručnjaka.

Karmen se ni u čemu ne osjeća inferiorno u odnosu na one koji nemaju hendikepe. Naprotiv, živi i radi ravnopravnom s njima, a po mnogim ih sposobnostima nadmašuje jer, kao što na sjajan način kreira i kroji odjeću, tako je uspješno skrojila i svoj život.
 

Iz kategorije: Vijesti