Datum objave: 11. Prosinac 2018

Šibenska oporba prvi put jedinstvena:Napustili sjednicu Gradskog vijeća zbog ograničavanja njihovih istupa

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog ograničavanja dužine i broja istupa za govornicom Gradskog vijeća Grada Šibenika na Aktualnom satu svi oporbeni vijećnici danas su, bez dogovora, kao jedna, napustili sjednicu Gradskog vijeća nakon što je prekinut Aktualni sat.

Vijećnik MOSTA dr.sc. Ivo Glavaš prije toga je zatražio za govornicom od gradonačelnika Burića da povuče novi cjenik Zelenog grada za odvoz smeće jer su cijene toliko povećane da je riječ, kako je kazao, o deranju poduzetnika. Gradonačenik mu ej odgovorio da su takve pritužbe diljem Hrvatske i da je riječ o zakonu na što on nema utjecaja. Tada je za govornicu izišao Novica Ljubičić, direktor gradske tvrtke „Zeleni grad“ i odmah na početku prozvao ironično Glavaš da gdje on odlaže kućni otpad kada nije nabavio novu kantu. Među vijećnicima je već tada nastalo komešanje. Tom situacijom bio je isprovociran i Joško Šupe, vijećnik SDP –a koji je kazao kako je Zeleni grad lani uoči nove godine građanima povećao cijene odvoza smeća za 50 posto, a sada to radi poduzetnicima, a gradskim vijećnicima se ne dopušta da na to ukažu i zaštite građane.

 

Nakon što im se nije dopustilo da govore svi oporbeni vijećenici do jednog izišli su iz gradske vijećnice i novinarima objasnili svoj potez.

„Zeleni grad je poduzetnicima poželio sretnu novu godinu u obliku enormnog povećanja usluga za odvoz smeća. Gradonačelnik to mora spriječiti i ne dopustiti im da deru poduzetnike. Mi moramo svi shvatiti da ovaj grad živi od poduzetnika kojih nemamo puno i koji doslovno skupljaju novac za plaćanje računa. Sjednicu smo napustili jer se ne poštuje demokratska procedura. Mi smo htjeli argumentirati o čemu je riječ, a gradonačelnik govorio da seb radi o zakonu. E pa ne radi se o zakonu nego o Pravilniku zelenog grada koji im omogućava da samostalno formiraju cjenik. Ti cjenici su posljedica tog pravilnika koji je potrebno mijenjati“, obrazložio je dr.sc. Ivo Glavaš.

 

„Dogodio se presedan da se vijećnicima ne da govoriti na Aktualnom satu Pitamo se u kojem mi to vremenu živimo. Je li Gradsko vijeće Grada Šibenika predstavlja demokraciju ili je na snazi neki drugi režim“, kazao je Nenad Samardžija iz HRAST-.

 

Ljubica Kardum je izjavila da su se na Klubu HSS – SDP ionako dogovorili da ćemo otići sa sjednici jer je nedopustivo da na jednoj sjednici kao što je to bio slučaj dana imamo 45 točaka dnevnog reda i da moramo izučiti 750 stranica materijala. „Mi ne želimo biti marionete i samo dizati ruku. Predsjednik Gradskog vijeća je već prije obećao da dugi sjednica Gradskog vijeća više neće biti“, objasnila je.

 

Nezavisni Anton Dobra koji se među prvima ustao i odlučio otići sa sjednice objasnio je da ga je na to navelo kada je Novica Ljubičić, odgovarajući na primjedbe vijećnika Ive Glavaša o povećanju cijena odvoza smeća njega upitao gdje on to odlaže smeće kada još nije nabavio novu kantu.
„Pa to je ispod svake razine ići tako osobno na vijećnika. Gdje mi to živimo. To je dno dna, a taman sam nas danas sve htio pohvaliti kako smo konstruktivni i kako smo se dobro pripremili za današnju sjednicu. Prvi puta smo mi oporbeni vijećnici u ovo mandatu jedinstveni. Ovim smo pokazali da u Šibeniku i nije baš tako sve bajno kako to pišu neki mediji“.

 

Iris Ukić Kotarac je rekla:“Pokazali smo da oporbeni vijećnici iako dolaze iz različitih stranaka slično razmišljaju kada je riječ o radu Gradskog vijeća i da želimo rješavati probleme koji tište građane Grada Šibenika. Nezavisna lista je napravila preslik troškova koje građani moraju plaćati odnosno cijena Zelenog grada koji koje su se puno povećale. Gradonačelnik Šibenika pomoću PR stvara poliranu sliku u javnosti za što mi godišnje plaćamo 150 000 kuna, ali građani po svojim džepovima jako dobro osjećaju kakva je situacija i što se događa. Šibenska oporba ostat će jedinstvena i govorit će o problemima građana jer mi zastupamo veliki broj njih. Mi ne želimo da aktualni sat traje samo sat vremena jer to nije dovoljno. HDZ je u Županiji izabralo ipak samo 22 000 od 105 000 žitelja koji ih drže na vlasti. Vrijeme je za „žute prsluke. Idemo se organizirati i micati s vlasti one koji rade protiv nas.“

 

Joško Šupe je objasnio što se dogodilo na Odboru za financije: „Spominjemo 150 000 kuna koje gradonačelnik izdvaja za svoj PR. Imali smo Odbor za financije na kojem sam ja predložio da se u proračunu predvidi 150 000 kuna za naše građane oboljele od dijabetes nakon što im je država uskratila sredstva i možete samo zamisliti na kakve sam reakcije naišao. Ismijali su me. Žalosno je to. Kad već gradonačelnik reklamira Šibenik kao grad konsenzusa zašto to nije prihvaćeno. To bi mu bio najbolji PR“, izjavio je Šupe.

 

Rikard Marenzi je istaknuo kako je sramota što se vijećnicima ograničava govorenje za govornicom budući da je to jedino mjesto gdje mogu upozoriti na probleme i iznijeti svoje stavove. „Imamo sjednicu Gradskog vijeća svaka tri mjeseca i sada nam još ograničavaju vrijeme za vijećnička pitanja na sat vremena. To je nedopustivo“, kazao je.

 

Nakon što su svi oporbeni vijećnici otišli vladajući su uzeli 15 minuta pauze i nakon toga se mirno vratili i sami odrađivali dnevni red.

 

Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća je samo kazao da nije mogao dopustiti da oporba „zloupotrebljava vrijeme i sadržaj u svojim istupima na Aktualnom satu“.
 

Iz kategorije: Vijesti