Sidebar Menu

Datum objave: 05. Prosinac 2018

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Ispred kavane „Medulić“ pronađen srednjovjekovni pločnik

Diana Ferić
Diana Ferić

Stari pločnik u šibenskoj Kalelargi (Ulici kralja Tomislava) ispred kavane „Medulić“, neočekivano se ukazao tijekom radova na priključivanju palače Šižgorić - Galbiani na gradski sustav vodovoda i kanalizacije.

Riječ je o zanimljivom, ali i vrlo vrijednom otkriću u povijesnoj jezgri Šibenika na mjestu koje Šibenčani danas nazivaju Trgom Medulić iako je njegovo pravo ime Trg palih šibenskih boraca. Trg je nastao nakon Drugog svjetskog rata na mjestu triju kuća koje su srušene tijekom savezničkih bombardiranja Šibenika 1943. i 1944. godine, a „stara Kalelarga“ pronađena je ispod pločnika kojeg je krajem 19. stoljeća izgradio znameniti gradonačelnik Šibenika Ante vitez Šupuk. 

Pločnik prema mišljenju stručnjaka potječe iz srednjeg vijeka no iz kojeg je razdoblja rasta, razvoja i izgradnje Šibenika to tek treba utvrditi. Otkriće dobro očuvanog dijela pločnika obradovalo je arheologe i povjesničare jer će im pružiti bolji uvid u šibensku prošlost. 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam