Datum objave: 20. Studeni 2018

Snijeg zabijelio Hrvatsku, HŽ putnike umjesto vlakovima prevozi autobusima

Diana Ferić
Diana Ferić

Snijeg koji pada u kontinentalnoj Hrvatskoj poremetio je željeznički promet pa putnike prevoze autobusi umjesto vlakova, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica
Riječ je o vlakovima 520 (Split 8.27 – Zagreb GK 14.45) i 523 (Zagreb GK 15.21 – Split 21.22).

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb – Rijeka, između kolodvora Sisak Caprag i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska te između kolodvora Knin i Drniš na pruzi Oštarije – Knin - Split.

Snijeg je u utorak ujutro zabijelio središnju Hrvatsku. Ima ga u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Čakovcu, Bjelovaru, Varaždinu.

Posebno je opasno u Lici i dijelu Gorskog kotara gdje je ispod nule pa se kiša smrzava u dodiru s tlom. Za to je područje za danas izdano crveno upozorenje. U Makarskoj su poplavili podrumi
 

Obilan snijeg koji je zahvatio veći dio Slovenije od jutros izaziva znatne teškoće u prometu, a na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom dulje čekanje za teretna vozila uzrokuju temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.
Vrijeme čekanja za teretna vozila iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) je tri sata, a na Obrežju (Bregana) jedan sat, javljaju prometni servisi i portali. Zastoji u prometu zbog snijega nastaju na autocesti Ljubljana-Koper i na nekim drugima.

 

U krajnje zapadnim dijelovima zemlje na nekim je lokalnim cestama zbog bure trećeg stupnja zabranjen promet za promet za kamp prikolice, hladnjače i vozila s ceradama do osam tona. Lanci su obvezni na graničnom prijelazu s Austrijom Korensko sedlo, te na austrijskoj strani i na prijelazu Ljubelj, na prijelazu Predel s Italijom i cesti Črni vrh - Col, dok su ceste kroz gorski prijelaz Vršič i cesta Strmec-Mangart zatvorene.

Na glavnoj cesti od Novoga Mesta do Metlike na snazi je zabrana prometavozila težine iznad 7 i pol tona. Prema najavama državne agencije za okoliš, sniježne padavine će sredinom dana slabiti i prelaziti u slabu kišu koja će prestati do večernjih sati, a idućih dana opet se očekuju nešto više temperature i suho vrijeme bez padavina. Prema najavama meteorologa, danas bi u Sloveniji snježni pokrivač mogao prosječno dostići oko deset centimetara u nižim i 20 centimetara u višim predjelima zemlje, piše tportal.

 

Iz kategorije: Vijesti