Datum objave: 14. Studeni 2018

Komemoracija Anti Puliću:Otišao je gospodin intelektualac koji je puno napravio za Kazalište i Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Komemoracija u povodu smrti profesora Ante Pulića, dugogodišnjeg ravnatelja šibenskog kazališta i MDF –a održana je danas u šibenskom kazalištu, a s njim su se oprostili njegovi prijatelji i bliski suradnici Pavle Roca i Dragan Zlatović te u ime Grada Šibenika gradonačelnik Željko Burić.

 

Poznanstvo i prijateljstvo Pavle Roce i Ante Pulića trajalo je od njihove mladosti, više od 60 godina. Bili su jedni od rijetkih mladih ljudi koji su s eu to vrijeme, nakon završenog fakulteta, vratili u rodni Šibenik.

 

„Ante je bio vrlo darovit i imao je ponudu da ostane na fakultetu i gradi znanstvenu karijeru, ali je odbio. Nije mogao bez svog Šibenika“, kazao je Roca.
Pokojni Ante Pulić godinama je radio u centru za kulturu, jedno vrijeme je bio direktor Informativnog centra Šibenika, pa onda ravnatelj šibenskog kazališta i MDF. Svu svoju odlučnost i hrabrost pokazao je za vrijeme Domovinskog rata kada je donio odluku da se Međunarodni dječji festival ne prekida ni tijekom ratnih godina. MDF je za te zasluge dobio Povelju RH koju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ove godine osobno uručila upravo Pulić.

 

„Bio je dobar organizator i strašno puno je dobrih stvari napravio na MDF-u. Sjećam se godina hladnog rata kada su nama na Festival dolazila djeca iz tada zaraćenih država. Bio je vrlo aktivan i u Domovinskom ratu i zapovjednik 1. čete kulturnjaka koja je obilazila bojišta. Kada su počele meni nikada shvatljive kritike da Kazalište ne radi dobro, da su nužne promjene on je sam dao ostavku i povukao se odlazeći za knjižničara u OŠ Fausta Vrančića. Silno, silno puno je napravio za Šibenik, na naše kazalište i na kraju, kao profesor mogu reći da je on svoj životni ispit položio ocjenom 5“, zaključio je Pavle Roca

 

O iznimnim ljudskih i profesionalnim kvalitetama Ante Pulića govorio je i njegov godinama prvi suradnik, ali i amigo Dragan Zlatović koji ga je nazvao i svojim učiteljem. „Bio je smiren, blag, dobar organizator, čovjek bez mrlje i malicije – gospodin intelektualac“, rekao je Zlatović s bolnim grčem u glasu.

 

U povodu smrti Ante Pulića šibenskom kazalištu stižu brzojavi sućuti brojnih kulturnih djelatnika, a poslala ga je i ministrica kulture Nina Oboljen Koržinek.
Ante Pulić bit će pokopan u 15 sati u Šibeniku.
 

Iz kategorije: Vijesti