Datum objave: 31. Listopad 2018

Već treće izdanje knjige „Faust Vrančić – životi i izumi” dr. sc. Gojka Nikolića

Diana Ferić
Diana Ferić

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Pučko otvoreno učilište Zagreb, tiskali su već treće izdanje knjige „Faust Vrančić – životi i izumi” dr. sc. Gojka Nikolića, djela koje je on 2013. i 2014. godine želio izdati u rodnom gradu, ali nije uspio naći izdavača.

Treće izdanje Nikolićeve knjige o životu i izumima Fausta Vrančića u nepune četiri godine potvrda je njene iznimne vrijednosti i zanimljivosti. Ona baca novo svjetlo na život, rad i postignuća tog znamenitog Šibenčanina koji je dao važan doprinos napretku čovječanstva i stvaranju europske civilizacije

Knjiga „Život i izumi Fausta Vrančić“ , prvi je puta tiskana je 2015. godine u Zagrebu. Nikolićevo djelo na nacionalnoj razini odmah je našilo na nepodijeljenu podršku vodećih znanstvenih autoriteta, a što je još važnije, odlično su ga prihvatili i čitatelji.
Na krilima takve podrške javnosti i pozitivnih stručnih kritika, Nikolić je nastavio svoju misiju istraživanja života i izuma Fausta Vrančića pa je već iduće 2016. godine tiskano 2. dopunjeno izdanje, a ove godine i 3. još bolje, bogatije i zanimljivije izdanje!

Malo je knjiga, posebno onih znanstvenih, koje se mogu pohvaliti takvim uspjehom.

Treće prošireno i dorađeno izdanje, koje je promovirano u Zagrebu, a još uvijek ne i u Šibeniku, donosi niz novih dragocjenih spoznaja o Faustu Vrančiću, njegovim djelima kao i šibenskoj obitelji Vrančić.

-To je djelo, smatra prof. dr. sc. Dubravko Rogale, koje će s radošću čitati i analizirati znanstvenici, inženjeri i studenti iz tehničkog područja, srednjoškolci i mladi, kao i svi drugi čitatelji koje zanima povijesni razvoj tehnike, ali i povjesničarima koji izučavaju razdoblje renesanse te oni čitatelji koje zanima hrvatska povijesna baština i njezini velikani. Kako sam već isticao, društveni interes za objavu knjige o životu i izumima Fausta Vrančića posebice je značajan s motrišta činjenice da mnoge susjedne zemlje svojataju Vrančića kao svog izumitelja, a istodobno je u vlastitoj domovini zaboravljen ili, u najblažu ruku, ignoriran kao renesansni tehnički stvaratelj. Ovim djelom popunjava se ta praznina.

-Ovo izdanje značajno je dopunjeno novim poglavljem s originalnim autorskim zapažanjima, kaže dr. sc Bojan Jerbić, Iznesene su mnoge nove činjenice i intrigantne nedoumice o Vrančićevom djelu, a pozornost privlače i rezultati istraživanja nekih nedovoljno objašnjenih događanja iz života Fausta Vrančića i njegove obitelji. Nikolić se posebno bavi porijeklom njegove obitelji te obiteljskim grbom, a posebno je zanimljivo i vrijedno novo poglavlje u kojem Nikolić razjašnjava pitanja krivog tumačenja tekstova Johna Wilkinsa o letenju koja se povezuju sa skokom padobranom Fausta Vrančića.

-Navodeći relevantne tehničke pisce i autori iz doba renesanse i opisujući tehničke prilike vremena u kojem je Vrančić stvarao svoje kapitalno djelo Machinae novae, autor je dao i okvire unutar kojih se to djelo može u potpunosti razumjeti i vrednovati, kaže dr.sc. Marijane Borići dodaje da Nikolić pozornost posvećuje najvrjednijim Vrančićevim idejama u kojima on vizionarski anticipira daljnji razvoj tehnike, posebno najpoznatijem Vrančićevom projektu Homo volansu, kojeg analazirira u kontekstu povijesti padobrana i njegova razvoja do današnjih dana. 

 

-Zbog svega toga, - kaže Borić, - knjiga dr. sc. Gojka Nikolića dragocjen je prilog boljem poznavanju i razumijevanju Fausta Vrančića. U njoj se rješavaju mnoga do sada neodgovorena pitanja, a njen sadržaj proširen je opsežnim popisom literature koji može poslužiti daljnjem produbljivanju i proširivanju znanja o velikom Šibenčaninu.

  

Iz kategorije: Vijesti