Sidebar Menu

Datum objave: 26. Listopad 2018

Vakula prognozirao:Stiže južina, a u nedjelju obilna kiša i plavljenje obale

Diana Ferić
Diana Ferić

HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula za narednih pet dana prognozira iznadprosječno toplo vrijeme uz jak južni vjetar i snažne padaline uz obalu, koje će u kombinaciji s jakim te olujnim jugom dovesti do poplava na rivama.

Južnije - još vjetrovitije, na sjevernom Jadranu uz umjereno, u drugom dijelu dana sve češće i jako jugo, koje će povećavati valovitost mora, a i pridonositi mnogobrojnim oblacima iz kojih će povremeno biti i kiše - ponajviše na najoblačnijem riječkome području i u Gorskome kotaru. Temperatura zraka ujutro od 4 do 9 °C, uz more 10 do 15 °C, a poslijepodne 16 do 19 °C, što dalje od Učke i Ćićarije - i oko 22 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još malo toplije, uz više sunčana vremena nego na sjeveru, te samo ponegdje, rijetko, uz malo kiše, do večeri uglavnom na zadarskom području. Nakon jutarnjeg burina jačat će jugo, koje će poslijepodne biti većinom jako, a more umjereno valovito i valovito.
I na jugu Hrvatske do večeri će još biti suho, prijepodne i pretežno sunčano, zatim sve oblačnije, uzjačanje juga, koje će povećavati valovitost mora. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, u unutrašnjosti i samo oko 10 °C, a poslijepodnevna 21 do 24 °C.

Sljedećih dana, sve do utorka, još viša temperatura i jača južina, uz oblačnije i vjetrovitije vrijeme. U središnjoj i osobito istočnoj Hrvatskoj kiše će biti malo, u subotu vjerojatno i nimalo, a u južnijim kopnenim krajevima će kiša biti česta, osobito u nedjelju i ponedjeljak većinom i obilnija.

I na Jadranu u subotu kiša još neće biti česta ni obilna kao tijekom nedjelje i ponedjeljka, ponegdje još i utorka prijepodne, kada će barem u nekim mjestima vjerojatno pasti i prosječna količina za cijeli listopad, pa i više, a ne smije se isključiti ni mogućnost za mjestimične rekordne količine. Kojekakve nevolje, pa i poplavljene rive, dodatno će prouzročiti i većinom jako i olujno jugo, koje tako jako, srećom - neće trajati odviše dugo. Sredinom sljedećega tjedna, uoči blagdana Svih svetih, velika je vjerojatnost smirivanja vremena diljem Hrvatske.

Dosadašnja iznadprosječna toplina ovogodišnjega listopada sljedećih će se dana dodatno povećati pa će ovaj listopad u većini mjesta biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, a ponegdje možda čak i rekordan.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam