Datum objave: 17. Listopad 2018

Zahtjev za dodjelu koncesiju i povratak dizalice za brodove potpisalo više od 150 Dolačana

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici stanovnika i poduzetnika koji rade u Docu predat će danas gradonačelniku Šibenika Željku Burići zahtjev da se utječe na županijsku upravu da raspiše koncesiju i da se vrati dizalica za podizanje brodova na isto mjesto kojem je bila, na rivu ispred restorana Šešula. Taj je zahtjev potpisalo više od 150 Dolačana.

Dizalica koja je tu stajala desetljećima i bila autentični znak Doca i koristila je brojnim vlasnicima brodova koji se vezani na potezu od topova do Pekovca. Prije godinu dana Lučka kapetanija je utvrdila da ta dizalica, koja se nalazi na pomorskom dobru, kao i cijela djelatnost servisiranja brodova koncesionara Borisa Grčića zvanog Bižot nema koncesiju te je dobio rješenje za prestanak rada. On se žalio na tu odluku jer je imao od 2002. godine dozvolu Grada Šibenika jer u to vrijeme je to bila javna površina kojom je upravljao Grad budući da nisu bile utvrđene granice pomorskog dobra.

Ta dizalica, nosivosti tri tone, bila je, kako je netko napisao, dolački Veli Jože.

Dolačani traže da se to formalno pravno riješi i da se dizalica vrati na staro mjesto i zbog tradicije i zbog potreba vlasnika brodica. Zabrinuti su zbog toga što ta djelatnost ipak nije predviđena u izmjenama GUP –a iako u gradskoj upravi to demantiraju.

Prema nekim tvrdnjama, istezalište za brodove na tom s emjestu vidi i na nekim povijesnim fotografijama Šibenika.

-Ako netko želi ubiti dušu Doca, neka slobodno ukloni dizalicu. Zašto bi mi bili ko Splićani koji ne daju svoju Matejušku i drže je kao svetinju, ili Zadrani s očuvanom tradicijom uređivanja i izvlačenja svojih brodica u Foši“, poručuju potpisnici zahtjeva za povrat dizalice .

Čuju se u sumnje da se to sve radi kako bi se vlasnici svih brodica usmjerili na dizalicu koja će biti smještena u novouređenoj luci Vrnaža i kako bi se budućem koncesionaru osigurao monopol.

 

Iz kategorije: Vijesti