Datum objave: 17. Rujan 2018

Sjećanje na 17. rujna 1991. godine i hrabrog mladića Marinka Karduma

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, župan Goran Pauk, njegovi zamjenici Darija Puljić i Nikola Blažević te predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, položili su vijenac i zapalili svijeće kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu.
Marinko Kardum mladi pripadnik specijalne policije prva je žrtva obrane Šibenika, poginuo je na današnji dan 1991. godine na šibenskom mostu. Molitvu odrješenja predvodio je šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić.
Vijence su položili i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić, obitelji poginulih branitelja, izaslanstva gradova Šibenika i Vodica te predstavnici PU Šibensko-kninske. Osim predstavnika braniteljskih udruga s područja Šibensko-kninske županije vijence su na šibenskom mostu položili i predstavnici Udruge specijalne policije iz Osijeka.

17. rujna obilježava se i kao Dan specijalne policije, te je po završetku komemoracije na šibenskom mostu svečano otkrivena i tabla novoimenovane Ulice Specijalne jedinice policije „Jastrebovi“, kako se sada naziva dio Jadranske magistrale u Njivicama.

Potom je u katedrali sv. Jakova u Šibeniku biskup šibenski msgr. Tomislav Rogić služio sv. misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i pokojnog šibenskog biskupa msgr. Srećka Badurinu koji je preminuo na današnji dan prije 22 godine. Biskup Badurina ostao je upamćen i po poruci koju je 1993. godine pogođen ratnim stradanjima uputio putem Radio Šibenika 'Moram reći da je sve što nam se događa pravi zločin, stoga dižem svoj glas protesta i odlučne osude.' Pokopan je u šibenskoj katedrali 19. rujna 1996. godine.

U popodnevnim satima, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šibensko-kninske županije, u 15:00 sati u Zečevu – Rogoznica, započinje obilježavanje osvajanja vojarni „Oba dva – sve tri su pale“, nakon čega će, u 16:00 sati, na mjesnom groblju u Rogoznici biti položeni vijenci.

 

Iz kategorije: Vijesti