Datum objave: 17. Rujan 2018

Stara ideja Zorana Lučića Luce ipak pred realizacijom:Šibenik dobiva Spomen sobu Domovinskog rata

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik će konačno dobiti Spomen sobu Domovinskog rata i poseban muzejski postav posvećen Domovinskom ratu u Gradskom muzeju i tako bi se konačno trebao ostvariti projekt koji je još 2012. godine inicirao šibenski snimatelj Zoran Lučić Luca.

Kako doznajemo od Paška Rakića, šibenskog dogradonačelnika, Ministarstvo državne imovine je, uz posredovanje Ministarstva branitelja ustupio Gradu Šibeniku prostor na Baldekinu, u blizini Spomenika palim braniteljima u Domovinskom ratu u kojem će ta soba biti uređena:

 

„Spomen soba će biti smještena u prizemlju zgrade na Baldekinu, u neposrednoj blizini Spomenika braniteljima. Taj prostor smo dobili od Ministarstva državne imovine i uskoro očekujemo primopredaju. Nakon toga ćemo zajedno s braniteljskim udrugama izraditi idejno rješenje Spomen sobe i krenuti u njeno uređenje. Maksimalno ćemo uvažiti želje branitelja, a struka će predložiti najbolje rješenje. Isto tako, u sklopu muzeja smo osigurali prostoriju u kojoj će biti muzejski postav vezan za Domovinski rat koji će tako biti“na ruku“ turistima jer pretpostavljamo da će ih i takav sadržaj zanimati“, ističe Rakić.

 

UređenjeOsnivanje Spomen sobe Domovinskog rata u Šibeniku inicirali su još 2012. godine Šibenčanin Zoran Lučić Luca i tadašnji Šibenski građanski forum. On je te godine, na obljetnicu Rujanske bitke za Šibenik bio postavio multimedijalnu instalaciju "Sjeti se Šibenika" posvećenu zbivanjima na šibenskom području za vrijeme bitke za Šibenik kao dodatni poticaj za uređenje Spomen sobe. Zalagao s eza to da ona bude u nekom prostoru u centru grada kako bi bila  dostupna i turistima. Bilo je govora da će za tu namjenu Grad ustupiti prostor na rivi, u blizini šibenske katedrale u kojem je Luca 2013. godine postavio umjetnička instalacija o Rujanskom ratu 'Digni luce pauca'. Tadašnja gradska vlast s SDP –om na čelu navodno je radila na tom projektu, ali se ništa nije dogodilo.Taj je prostor kasnije dobio drugu namjenu.

 

Lučić je o tomu razgovarao i s Željkom Burićem u njegovom prvom mandatu koji je također podržao taj projekt. Unatoč tim podrškama sve je stajalo na mjestu pa je Lučić sve svoje snimke i ostale materijala iz Domovinskog rata koje je nudio za tu spomen sobu na kraju ih predao Hrvatskom memorijalnom dokumentacijskom centru.
 

Iz kategorije: Vijesti