Datum objave: 16. Rujan 2018

Sjećanja na teške,ali i dane ponosa i slave:Na današnji dan počela je bitka za Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Rujanska bitka za Šibenik koja je počela na današnji dan, 16. rujna prije 27 godina bila je jedna o ključnih, prekretnih bitka u Domovinskom ratu, a za pobjedu su zaslužni oni koji su svojom domišljatošću i spretnošću uzeli neprijateljima iz ruku bitnicu na Žirju te vojarne Kruščica i Zečevo i hrabri branitelji, zaposlenici Remontnog brodogradilišta Šibenik koji su u funkciju stavljali topove i zarobili brodove JNA, ali i brojni civili u Šibeniku koji nisu pobjegli nego su ostali na svojim radnim mjestima, poput liječnika šibenske bolnice ili u skloništima i tako čuvajući svoj grad.

 

 

Tijek bitke:

Budući da je Drniš pao u ruke srpskih snaga 23. rujna 1991. godine, uspješnom obranom Šibenika spriječeno je odsijecanje Srednje i Južne Dalmacije (te komunikacija prema Hercegovini i dalje prema Središnjoj Bosni) od preostalog dijela Hrvatske. Ujedno su zarobljavanjem značajnog broja brodova na koji su bili na vezu u Šibeniku omogućeno formiranje Hrvatske ratne mornarice, a time i uspješan nadzor hrvatskog izlaza na more u nastavku Domovinskog rata.

Bitka se odvila od 16. do 23. rujna 1991. godine. U bezizglednoj situaciji hrvatske su snage uspjele obraniti grad od srpskih osvajača. Dan prije krenuo je veliki napad na Zadar. Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer se moralo obraniti šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. Da je agresor zauzeo ikoju od tih lokacija, južna Hrvatska bila bi ispresijecana na par manjih ili većih džepova, čime bi došla u vrlo tešku situaciju za obranu.

 

16. rujna 1991. godine

U prijepodnevnim satima hrvatske snage u Šibeniku provode obrambene pripreme pred skorašnji napad snaga JNA. Obalna topnička bitnica na otoku Žirju kompletirana je posadama, trima topovima i spremna za borbena djelovanja. JRM je u šibenskom akvatoriju započeo manevriranje ratnih brodova koji s vanjske strane blokiraju šibensku luku, a oko podneva pojačavaju se jednom raketnom topovnjačom. U popodnevnim satima počinju dojave u Centru za obavješćivanje u Šibeniku o pokretu oklopno-mehaniziranih snaga 9. korpusa iz Knina prema Oklaju i iz Čiste Male prema Gaćelezima. Poslije 16 sati snage 9. korpusa započinju napad na Oklaj, Siverić i Drniš koje brane hrvatske snage u jačini s jednom bojnom 113. br. i jednom bojnom 4. br ZNG-a. Nakon zauzimanju Gaćeleza od JNA, Policijska uprava Šibenik upućuje dvije skupine specijalaca prema neprijateljskim snagama.

 

Prva koja je brojila pet ljudi ispred Gaćeleza nije napala kolonu zbog prevelike snage protivnika te se povukla prema Vodicama. Druga skupina s policijskim transporterom BOV i netrzajnim topom odlazi na plato Šibenskoga mosta gdje će zajedno s pripadnicima 113. br. u jačini triju vodova zauzeti položaje oko motela pokraj mosta jer su neprijateljske snage već izbile u blizini Vodospreme. U blizini motela postavljaju se protutenkovske prepreke i mine s obiju strana mosta.
Na zapadnoj strani mosta postavljena su dva teška rudarska kamiona i jedan napunjen eksplozivom, dok su na istočnoj strani tri pzo topa i jedan minobacač 82 mm nazvan „PERO“. U 17,57 sati dan je znak opće opasnosti u Šibeniku koji će trajati sedam dana, te su počeli prvi naleti borbenih zrakoplova JRV-a. Oko 19 sati oklopna kolona JNA iz pravca Gaćeleza razdvaja se u dvama pravcima, jedna kolona ide preko Zatona prema mostu, dok druga ide prema raskrižju na Jadranskoj magistrali prije motela s vodičke strane. Oko 19.45 sati dolazi do prve borbe oko mosta gdje pripadnik 113. br. Siniša Rupić dvjema tromblonskim minama uništava prvi neprijateljski tenk T-55. U 20 sati prvi tenkovi i transporteri zauzimaju plato oko Šibenskoga mosta i otvaraju vatru po Šibeniku, Srimi, otocima Zlarinu i Prviću.

 

Agresor dolazi do Šibenskog mosta u kasnim večernjim satima 16. 9 1991. što je sam ulaz u grad. Tu se vode borbe, ali čak i kao u svakom pogledu nadmoćni Srbi se ne usuđuju na frontalni juriš prema mostu znajući za izuzetnu motivaciju hrvatskih snaga iskazanu već u borbama oko Kijeva, Kruševa, Skradina i drugih dalmatinskih mjesta. 17. 9. 1991. neprijatelj ponovno iz pravca mosta granatira grad i mnoge civilne objekte među kojima i katedralu Sv. Jakova, možda najljepšu hrvatsku crkvu pod zaštitom UNESC-a.

 

Tijekom 18. i 19. 9. 1991. neprijatelj je doživio poraze pokušavajući tenkovski proboj prema Vodicama gdje je odbijen i na samom Šibenskom mostu gdje branitelji ojačani sa pojačanjima iz Pirovca te specijalnom policijom iz Šibenika i dijelom 113. brigade HV uspješno odbijaju neprijateljski napad i potiskuju ga od mosta…

 

Iz kategorije: Vijesti