Datum objave: 16. Rujan 2018

ŽIRJE - Dostojanstvena proslava 27. obljetnice bitke za Šibenik i pothvata žitelja otoka Žirja

Diana Ferić
Diana Ferić

Obljetnica bitke za Šibenik i pothvata žitelja otoka Žirja, događaje koji su imali presudnu ulogu u obrani Hrvatske u rujnu 1991. godine, dostojanstveno su proslavljeni i na primjeren način obilježena na otoku Žirju, bogatim programom u sklopu manifestacije „Žirajski dani ponosa i slave“ koja je započela 14. rujna na Šibenskom mostu, a završava danas u Skradinu.

10. žirajski dani ponosa i slave počeli su mimohodom braniteljskih udruga i starodobnih vojnih vozila od Vodica do Šibenika te polaganjem vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Šibeniku, a nastavljeni su jučer na otoku Žirju.

Nakon mise zadušnice za sve poginule hrvatske branitelje koju je predvodio žirajski župnik don Roko Glasnović, više od 300 sudionika ove manifestacije među kojima je zahvaljujući profesorici Julijani Višnjić i povijesnoj grupi Osnovne škole Jurja Šižgorića koja čuva i njeguje baštinu Domovinskog rata, bilo i puno djece, posjetili su legendarnu topničku bitnicu koja imala presudnu ulogu u obrani Šibenika i Hrvatske te je zbog toga dobila ime „Ruža Hrvatska“ i razgledali muzejsko - galerijskoj postav u vojarni „Ruža Hrvatska“.

27. obljetnicu bitke za Šibenik i pothvata žitelja otoka Žirja, uveličali su pripadnici udruga 1. i 4. obalne topničke bitnice iz Spklita i Brača, predstavnici Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba, Udruga „Karlovački počasni vod ZNG 91“, Udruga „Rebels“ 110. karlovačke bojne HV-a, pripadnici udruga temeljne i specijalne policije iz Šibenika, Udruga 1. A satnija 113. brigade HV-a, Udruga veterana oklopno – mehanizirane bojne 113. brigade HV-a te Udruga lovaca – branitelja iz Karlovca koja je priredila svečani objed za sve sudionike manifestacije.

U programu 10. žirajskih dana ponosa i slave sudjelovao je zbor župe sv. Ante sa Šubićevca predvođen Tinom Banovac, a objed je pripremio kuhar – branitelj Živko Čobanov.

Žirajske dane ponosa i slave organizirala je braniteljska udruga s otoka Žirja „Ruža Hrvatska“ u suradnji s Udrugom „Volim Šibenik“, a ne bi bila moguća bez pomoći brodarske tvrtke „Jadrolinija“, šibenske Katoličke osnovne škole i brojnih volontera.

Žirajski dani ponosa i slave završavaju danas braniteljskom misom na otoku Visovcu, odlaskom sudionika manifestacije na ključna mjesta nekadašnje prve crte bojišnice u skradinskom zaleđu i svečanim ručkom u konobi „Toni“ u Skradinu.

Iz kategorije: Vijesti