Datum objave: 03. Rujan 2018

Svečanost u Prometno - tehničkoj školi koja primjenjuje program "Škola za život"

Diana Ferić
Diana Ferić

Pilot projekt „Škola za život“ koji se od danas eksperimentalno provodi u Hrvatskoj predstavljen je danas u šibenskoj Prometno-tehničkoj školi, jedinoj srednjoj školi u Šibensko – kninskoj županiji koja je njime obuhvaćena. Uz ravnatelja škole Branka Perana, nazočan je bio i župan Goran Pauk s pročelnicom županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Dianom Ercegović i pročelnicom Ureda župana Senkom Bilać, a učenicima je dobrodošlicu u „Školu za život“ poželjela i predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Astrid Ćurić.


„Znamo kako učenici često potpuno nepotrebno moraju pamtiti previše činjenica i podataka, što će se ovim programom izbjeći. Vjerujem da će projekt „Škola za život“ doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju učenika kojima će biti olakšano usvajanje znanja i vještina“, kazao je župan Goran Pauk i učenicima poželio uspješnu školsku godinu.

Učenicima prvih razreda koji će sudjelovati u ovom projektu dobrodošlicu u Prometno-tehničku školu poželio je ravnatelj Zdravko Peran, zahvalivši Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Županiji na podršci.

Eksperimentalni program kurikularne reforme u Prometno-tehničkoj školi u Šibeniku obuhvaća zanimanje tehničara PTT prometa, kao i tehničara logistike i špedicije, odnosno pomorskog nautičara. Riječ je o ukupno 62 učenika koji će reformiranu nastavu imati iz općeobrazovnih predmeta.

„Škola za život će vam pružiti nove vještine i nova znanja, naučit će vas rješavati probleme i kritički razmišljati, odnosno sve ono što trebate znati za 21. stoljeće “, kazala je predstavnica Ministarstva i članica mentorskog tima „Škole za život“.

„Škola za život“ stavlja naglasak na digitalnu komponentu, a osim toga, uvode se okviri za rad s darovitom djecom te okviri za rad za djecu s poteškoćama.

Ovim programom uvode se nove metode poučavanja i vrednovanja, koje podrazumijevaju odmicanje od podataka i činjenica prema rješavanju problema i poticanju kritičkoga razmišljanja.

Škola za život primjenjivat će se u prvim i petim razredima osnovnih škola te u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, u sedmim razredima u biologiji, kemiji i fizici, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Eksperimentalnim programom ostvarit će se nekoliko ciljeva i to  promjena nastavnih metoda i načini rada te metoda vrednovanja; promjena udžbenika i nastavnih materijala; administrativno rasterećenje nastavnika; profesionalni razvoj učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja; svrhovita primjena tehnologije.

 

Iz kategorije: Vijesti