Datum objave: 29. Kolovoz 2018

Može i to:Grad uložio u plažu Rezalište velike novce, a nema pristupne ceste

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogima je neshvatljivo da je Grad Šibenik uložio u plažu Rezalište na Brodarici više od 11 milijuna kuna, luksuzno je opremio i time privukao veliki broj kupača, a da istodobno nema službenog prilaza toj plaži s Jadranske magistrale nego se ulazi na divlje i prelazi preko privatnih parcela. Ne samo što sve to ružno izgleda i što je nelogično da se toliko novca uloži u jedna objekt bez da se osigura normalan prilaz nego je takva situacija vrlo opasna jer na skretanju za plažu i na tim „divljim“ izlazima nastaje prometni kaos koji ugrožava ljudske živote. Kada su najveće gužve izići s plaće autom na magistralu je ravno igranju ruskog ruleta. Uz plažu općenito vlada nered u promet, a automobili se parkiraju i iznad glava kupača.

Danijel Mileta, dogradonačelnik Grada Šibenika slaže se s tim da je nužno urediti prilaz toj novoj, lijepoj i posjećenoj plaži, ali skida odgovornost Grada Šibenika za situaciju koja je nastala i prebacuje je na Hrvatske ceste.

„Mi smo uredili plažu, ali ne možemo urediti i pristupni put dok Hrvatske ceste ne riješe kako će se s Jadranske magistrale dolaziti na plažu odnosno s plaže na magistralu. Bez toga mi ne možemo otkupiti parcele i urediti pristupnu cestu jer ne znamo gdje će ta skretanja biti. Ja sam još prije godinu dana zatražio od Hrvatskih cesta da nam ponude rješenje , ali oni se ne oglašavaju“, objašnjava Mileta.

Nije baš mirno prihvatio našu primjedbu da Grad ne bi smio čekati skrštenih ruku i da je zaista neshvatljivo da se uredi moderna plaža, ulože veliki novci, a da se ne osigura prilaz toj plaži. Štoviše, naljutilo ga je.
„Šta želite reći, da nismo trebali onda urediti plažu dok se to ne riješi?Dobro, napišite da je plaža onda pogreška. Kažete da nešto treba poduzeti, ali što, recite što. Dajte rješenje“, bio je kategoričan.
Nije jasno da Grad, kada je planirao uređenje te plaže, nije pristupio sveobuhvatno i u to uključio i Hrvatske ceste s njihovim rješenjem kako bi se znalo kako će se na tu plažu dolaziti i s nje odlaziti . Teško je prihvatiti da ne mogu barem sada izvrši pritisak na Hrvatske ceste da to rješenje ubrzaju jer riječ je o ugrožavanju ljudskih života.
Mileta odgovara kako nema obraza „pritiskati“ na Hrvatske ceste u situaciji kada su doslovno Šibeniku „poklonili“ kružni tok na Meterizama i kada će urediti rotor u Rokićima i miri se s tim da je Grad tu nemoćan.

Iz Hrvatskih cesta smo odgovor čekali tjedna dana, ali u svakom slučaju manje nego što Grad Šibenik čeka njihovo prometno rješenje na tom dijelu magistrale na Brodarici. U odgovoru stoji:

„Upoznati smo sa problemom priključne ceste plaže Rezalište na državnu cestu D 8 u Brodarici. Kako se i sami rekli, danas se plaži prilazi „na divlje“ preko privatnih parcela i neuređenog priključka na državnoj cesti. Vezano za predmetno prvenstveno želimo istaknuti da su Hrvatske ceste nadležne za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje kategoriziranih državnih cesta. S obzirom da se u ovom slučaju radi o spojnoj, nerazvrstanoj cesti za plažu Rezalište, problem izgradnje iste je komunalne prirode i za njegovo rješavanje nadležna je jedinica lokalne uprave, odnosno Grad Šibenik. Što se tiče samog raskrižja na državnoj cesti, Hrvatske ceste su u dogovoru sa Gradom Šibenikom, kroz projekt izvanrednog održavanja državne ceste D 8 kroz Brodaricu, obradile predmetno na način da se projektiralo trokrako raskrižje sa trakom za lijevo skretanje na mjestu današnjeg neuređenog spoja za plažu Rezalište. Projektna dokumentacija je gotova, a sami termin izvođenja radova biti će naknadno određen ovisno o terminu izvođenja radova na izgradnji fekalne kanalizacije investitora Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik“.
Teško da će u Gradu Šibeniku biti zadovoljni ovakvim prometnim rješenjem koje podrazumijeva samo dodatnu traku za skretanja na rezalište jer smatraju da bi tu trebalo izgraditi rotor. Istražujući ovaj problem, neslužbeno smo čuli i da rješavanje križanja na tom dijelu Jadranske magistrale zadire u neke privatne interese koji se, kaže naš povjerljivi izvor, možda i pretpostavljaju općem dobru.
 

Iz kategorije: Vijesti