Sidebar Menu

Datum objave: 25. Kolovoz 2018

Ministarstvo pomorstva upozorilo:Nautičari oprez,očekuju se neverini i oluja

Diana Ferić
Diana Ferić

Budući da predstoji promjena vremena s neverinima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je preporuku svim nautičarima, pomorcima i ostalima koji planiraju isploviti ovog vikenda i osiguralo pripravnost svih brodova lučkih kapetanija.


U priopćenju stoji: „Nastavno na objavljenu prognozu za pomorce Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovim putem želimo uputiti preporuku i na dodatni oprez pozvati nautičare, pomorce, kao i sve one koji planiraju isploviti na more tijekom ovog vikenda, odnosno 25. i 26. kolovoza 2018. godine. Naime, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za predstojeći vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu. Državni hidrometeorološki zavod izdao je METEOALARM prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.

Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30% više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba.

Stoga, pozivamo sve još jednom da:
* Prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna. * Osiguraju vezove svojih plovila u lukama.
* Sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova. * Imaju na plovilima svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka. * Provjere ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu.
* Koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima – NIS, a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Putem NIS aplikacije može se, između ostaloga, pratiti vremenska prognoza te, u slučaju nesreće na moru uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru, s podatkom o lokaciji na kojoj se nalaze.
* Uz to, ponavljamo kako se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195.


Dodajemo i kako će se, zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Podsjećamo kako se djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine. Pozivamo stoga sve još jednom na oprez, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture želi im svima mirno more i sigurnu plovidbu. – poručili su iz Ministarstva.

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam