Sidebar Menu

Datum objave: 04. Kolovoz 2018

23 - obljetnica veličanstvene pobjede Hrvatske vojske:Oslobođenje Drniša i Knina

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 23 godine, 5. kolovoza 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin i Drniš i izvojevala završnu pobjedu u Domovinskom ratu.

Dan prije, 4 kolovoza, u svitanje, u Šibeniku je oglašen znak opće opasnosti. Županijski radio Šibenik pozvao je građane da odu u skloništa. Iako ništa nije službeno priopćeno znali smo da je krenula odlučujuća bitka za Hrvatsku.
Operacijom "Oluja" u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. "Oluja" je uz "Bljesak" ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

 

 

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u vječnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj nije preostalo ništa drugo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij u cijelosti. U svitanje 4. kolovoza 1995. došlo je vrijeme za "Oluju"!

 

 

 

U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije "Oluja", u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika i kojom je oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.
U Oluji i nakon nje događali su se i zločini prema srpskom stanovništvu. Većina ih je u strahu ili zbog nekih drugih razloga organizirano napustila Hrvatsku. I to je dio priče o Oluji pred kojom ne smijemo zatvarati oči i odbaciti činjenicu da je to bacilo sjenu na tu, vojnim očima gledano, veličanstvenu vojno redarstvenu operaciju.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam