Datum objave: 22. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN – Neopisivi doček veslača „Krka“, pobjednika državnog prvenstva u Beogradu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nepregledna masa oduševljenih Šibenčana pjesmom, klicanjem, gromkom glazbom i mahanjem nebrojenim zastavama dočekala je veslače „Krke“ koji su ostvarili niz sjajnih pobjeda u četvercu s kormilarom i osmercu na državnom veslačkom prvenstvu u Beogradu.

Šibenčani su svoje proslavljene veslače na današnji dan 22. srpnja 1936. godine, zasipali oblacima cvijeća, a kao junaci dočekivani su i u drugim hrvatskim gradovima i mjestima kroz koja su prolazili na povratku iz Beograda. Posebno su bili brojni simpatizeri duž željezničke pruge od Zagreba do Perkovića.

Veslače „Krke“ razdragana masa Šibenčana dočekala je na željezničkoj stanici gdje je svaki veslač dobio buket cvijeća i nebrojene čestitke stiskom ruke. Nakon dočeka veslači su svečanoj povorci praćeni glazbom krenuli prema gradu kroz špalir građana koji im je klicao kao nacionalnim junacima i cijelim putem ih zasipao cvijećem.
Povorka pobjednika nakon hoda cijelim gradom spustila se rivom svejednako pozdravljana i slavljena od nebrojenih Šibenčana, do hotela „Krka“ gdje je za njih gradska uprava pripremila svečani banket.

Tu, pred više od 5000 Šibenčana koji su zauzeli cijeli prostor ispred hotela „Krka“, mulo Krke, đardin i rivu dokle oko seže, veslače je kao tim i svakog od njih pojedinačno pozdravio gradski načelnik Marko Bačinić. On je istaknuo značaj i vrijednost sporta za Šibenik i izrazio uvjerenje da su pobjede u Beogradu bile tek priprema za nastup šibenskih veslača na predstojećoj Olimpijadi u Berlinu, na kojoj, kazao je predsjednik VK "Krka" Juraj Dominis, i ako ne budu prvi, neće biti ni zadnji.

Tijekom banketa uz klicanje mase Šibenčana čitani su telegrami i čestitke koje su šibenski vesla dobili iz cijele Banovine Hrvatske.

Fešta je potrajala duboko u noć. Pobjednička pjesma orila se sve do jutra kada su najvjerniji navijači „Krke“ zapjevali još jače vidjevši veslače kako ustaju od stolova i ne odlaze kućama nego na redovni trening! Malo razočaranja nastalo je kada se vidjelo ka Krkaši treniraju u starim, a ne u novim pobjedničkim čamcima, ali se sve pretvorilo u novo jutarnje slavlje koje je potrajalo sve do 10 sati kada se doznalo da su novi čamci „Krke“ iz Beograda otpremljeni izravno u Berlin na Olimpijadu.

S tog neopisivog dočeka i slavlja Šibenčana zbog uspjeha svojih sportaša nema sačuvanih fotografija ili još nisu pronađene. Zato smo ovaj tekst ilustrirali fotografijom dočeka veslača "Krke" nakon pobjede na natjecanju u Splitu 1933. godine i prizorom publike na veslačkom natjecanju u Šibeniku 1937. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti