Datum objave: 26. Lipanj 2018

Vodička obilaznica:Hrvatske ceste danas bi trebale početi poboljšavati signalizaciju i sigurnost na cesti smrti

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedna teška prometna nesreća na vodičkoj obilaznici, koja je dogodila ovih dana, ponovno je usmjerila pozornost javnosti na tu, kako je nazvana, cestu smrti jer Hrvatske ceste nije samo što ne priznaju da na njoj ima nedostatak nego nisu niti je nisu dodatno opremili iako su obećali da će to učiniti do početka ove turističke sezone.

 

Za boravka u Šibeniku u veljači ove godine u nazočnosti ministra prometa i veza Olega Butkovića Nikša Konjevod, član uprave Hrvatskih cesta najavio je da će u „dodatnu prometnu opremu i signalizaciju do početka turističke sezone Hrvatske ceste uložiti 3,5 milijuna kuna“. Ništa se od toga nije dogodilo, a turistička sezona je počela.

 

No izgleda će se ipak nešto napraviti.

 

„Uvažavajući štetne događaje , posebice one sa smrtnim posljedicama, iako je odgovarajućim postupcima utvrđeno da cesta pa samim time niti Hrvatske ceste nisu ni na koji način uzrokovali iste nezgode, Hrvatske ceste su u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti izradili elaborat povećanja sigurnosti prometovanja predmetnom dionicom državne ceste D8. Nakon zakonom propisanog i provedenog postupka javne nabave, u utorak 26. lipnja ove godine odabrani izvođač bit će uveden u posao, te će se započeti sa postavljanjem dodatne odbojne ograde, pojačavanjem horizontalne i vertikalne signalizacije, ograničavanjem i kontrolom brzine te zatvaranjem sporednih prilaza“; kazali su u Uredu za odnose s javnošću Hrvatski cesta.

 

Posebno će se analizirati rad semaforskog sustava vodeći računa o prometu u protekloj godini te će se signalni plan dinamički prilagođavati prometnom opterećenju u narednom  razdoblju. Poljski prilazi i putovi bit će povezani u cjelovitu u mrežu nekategoriziranih cesta, a za što će Hrvatske ceste d.o.o. dodatno otkupiti određenu površinu zemljišta.

 

Rok za dovršenje svega navedenog je 4 mjeseca.


U Hrvatskim cestama, unatoč tomu što u vodičku prometnicu ulažu dodatnih 3,5 milijuna kuna i dalje tvrde da je to cesta bez ikakvih nedostataka.
 

Iz kategorije: Vijesti