Datum objave: 25. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Pokret za zabranu brijanja pazuha i nošenje podupirača za grudi

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanke ne smiju brijati pazuha i nositi podupirače za isticanje grudi kao ni koristiti kozmetičke preparate jer to šteti njihovoj prirodnoj ljepoti po kojoj su nadaleko poznate i priznate.

Zaključak da se Šibenčankama zabrani brijanje pazuha i korištenje podupirača za isticanje grudi bio je donijet na današnji dan 25. lipnja 1922. godine na "na plenumu pred Narodnom kavanom", nakon burne javne polemike u kojoj su sudjelovali šibenski kozmetičari, frizeri, učitelji plesa, liječnici, ljekarnici i političari. Blo je primijećeno "da one to nekim čudom obavljaju neobično vješto, čak vještije nego što muški briju brade".

Prijedlozi da se organizira potpisivanje peticije protiv "modne navade brijanja prirode ispod ženskih pazuha" i da se "sve oko modnih diktata koji štete zdravlju i mistici žena prinese na raspravu općinskoj upravi", po svemu sudeći nisu ostvareni jer im nema traga u kasnijim općinskim dokumentima.

Zanimljivo je da Šibenčanke nisu u toj raspravi bile pasivne. Neke od njih oštro su se borile za pravo na "estetičnu glatkoću ispodpazušnog prostora" te upozoravale da je "u svijetu još od 1915. godine neprilično nositi plesne haljine bez rukava na neobrijana pazuha zbog kojih se žena osjeća posramljeno i ne usuđuje se izvoditi plesne figure zbog nepriličnih prikaza neobrijanih pazuha koja mogu zbog općepoznate muške naravi izazvati bezsramne asocijacije".

Rasprava je bila kratka, burna i slatka, a pobijedile su, naravno, žene. Današnji dan, 25. lipnja trebao bi dakle, biti zabilježen kao dan kada su se Šibenčanke izborile za pravo da briju pazuha iako je pokret za zabranu brijanja pazuha ženama u Šibeniku trajao još neko vrijeme, a podržavale su ga i neke Šibenčanke "ponosne na svoje prirodne draži".

Iz kategorije: Vijesti