Datum objave: 12. Lipanj 2018

Potpisana suradnja između JU NP Krka te Prirodnog rezervata Huanglong i Biološkog instituta iz Kine

Diana Ferić
Diana Ferić

Prirodni rezervat Huanglong iz Kine, Biološki institut Chengudu pri Kineskoj akademiji znanosti, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ potpisali su 12. lipnja 2018. u Kini Sporazum o suradnji na ekološkoj zaštiti i održivom upravljanju.

 

Još u svibnju 2014. Kina i Hrvatska uspostavile su Međunarodni istraživački centar za ekološku zaštitu koji je izgradio važnu platformu za razmjenu znanja i suradnju između dviju država na području ekološke zaštite i održivog razvoja. Ovaj sporazum nastavak je postojeće suradnje i prilika za nadogradnju znanja i razmjenu iskustava u zaštiti prirode, održivom upravljanju, marketinškim aktivnostima i ekološkom razvoju.

 

Prirodni rezervat Huanglong i Nacionalni park „Krka“, iako na različitim krajevima svijeta, povezuje sličan krški krajolik i velika bioraznolikost. Također se suočavaju sa zajedničkim izazovima u zaštiti osjetljivog ekosustava i održivom razvoju. Potpisani sporazum prilika je za raznovrsnu suradnju, akademske posjete, zajedničke studije i publikacije, koje će pridonijeti boljem međusobnom razumijevanju, održivom razvoju zajednice, razvoju institucionalnih mehanizama, daljnjem razvoju sustava posjećivanja, ali prije svega očuvanju biološke raznolikosti, sustavu monitoringa okoliša, znanstveno-istraživačkoj suradnji i razmjeni informacija.

 

Huanglong (kineski: pinyin: Huánglóng, što znači Žuti zmaj) u županiji Songpan (kineska pokrajina Sečuan), je krajolik koji se proteže južnim dijelom gorja Minshan, kuda rijeka Fujiang prolazi kroz klanac Danyun, 150 km sjeverozapadno od glavnog grada pokrajine, Chengdua. Ovo slikovito područje je najpoznatije po šarenim bazenima Huanglonggoua (Jaruga žutog zmaja) koji su nastali naslagama kalcita, ali i po raznolikom šumskom ekosustavu, snježnim vrhovima, kao što je Xuebaoding (Snježni planinski vrh) koji je najistočniji snježni vrh u Kini; te slapovima i termalnim izvorima. Zbog toga je 60.000 ha Huanglonga upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 1992. godine (hr.wikipedia.org).
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3