Datum objave: 03. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani burno proslavili pobjedu Jugoslavije nad Brazilom 8 : 4

Diana Ferić
Diana Ferić

Nevjerojatna je koincidencija da reprezentacija Hrvatske igra prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Brazila upravo na današnji dan 3. lipnja, dakle istog dana u mjesecu lipnju kada je 1934. godine u Beogradu odigrana prijateljska utakmica reprezentacije tadašnje Jugoslavije i Brazila.

Reprezentacija Jugoslavije tada je deklasirala favorizirani Brazil s 8 : 4. Utakmica je odigrana pred za to vrijeme nevjerojatnih 12 000 gledatelja, a na tribinama je bilo i nekoliko stotina Šibenčana koji su u Beograd putovali posebnim vlakom.

U Šibeniku je za tu utakmicu vladalo veliko zanimanje pa je na nekoliko mjesta u gradu organiziran slušanje izravnog radijskog prijenosa jednako kao što se danas organizira javno gledanje televizijskih prijenosa.

Za reprezentaciju Jugoslavije su na toj utakmici uz sedmoricu igrača iz beogradskih klubova BSK i BASK, igrali Bartul Čulić i Jozo Matošić iz "Hajduka" te još četvorica igrača iz hrvatskih klubova "Konkordije", HAŠK-a i "Slavije" iz Osijeka, Ivan Belošević, Ivan Gajer, Gustav Lehner i Ivan Petrak.

Nevjerojatnu pobjedu nad Brazilom izvanrtednom igrom iznijeli su hrvatski nogometaši Bartul Čulić, Jozo Matošić, Gustav Lehner i Ivan Gajer. Zanimljivo je da je Brazil na početku drugog poluvremena vodio s 3 : 2, a onda je započela neviđena golijada koja je izazvala urnebes na stadionu BSK-a u Beogradu, ali i u Šibeniku.

Već kada je reprezentacija Jugoslavije povela s 4 : 3 u šibenskim konobama i kavanama počelo se besplatno točiti vino i pivo, bilo je i pucnjave u zrak iz lovačkih pušaka, a na Poljani se zaplesalo i kolo uz klicanje "Ju go sla vi ja tu če Bra zi la" i skandiranje "Ču lić - Ma to šić, Ču lić - Ma to šić".

Reprezentaciji Jugoslavije to nije bila prva pobjeda nad Brazilom. Četiri godine ranije, 1930., Jugoslavija je pobijedila Brazil na prvom Svjetskom prvenstvu u Urugvaju s 2 : 1. U toj pobjedi nisu sudjelovali nogometaši Hrvatske jer su odbili igrati za Jugoslaviju u znak prosvjeda protiv diktature kralja Aleksandra, velikosrbijanske hegemonije i položaja hrvatskog naroda u Kraljevini Jugoslaviji.

Reprezentacija Jugoslavije, do 1994. godine kada je država pod tim imenom prestala postojati više nikada nije uspjela pobijediti Brazil, ali je 6 od 12 susreta uspjela izvući neriješen rezultat.

 

 

Iz kategorije: Vijesti