Datum objave: 29. Svibanj 2018

Zahvaljujući Impol grupi Šibenik obilježava 80 godina proizvodnje i prerade aluminija

Diana Ferić
Diana Ferić

„Od Ivanala do Impola“ naziv je izložba fotografija o 80 godina dugoj povijesti proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku koja će biti otvorena u srijedu,30. svibnja u Gradskoj knjižnici Jurraj Šižgorić u Šibeniku, u organizaciji Impol grupe zahvaljujući kojoj se, unatoč tomu što je TLM otišao u stečaj, u Šibeniku nastavlja ta proizvodnja. Bit će tu ujedno i prilika za uvođenje Društva Impol – TLM u lokalnu zajednicu.

 

 

 

 

„Želeći se na pravi način predstaviti lokalnoj zajednici kao nastavljač 80 godina duge povijesti proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku, ali i kao tvrtka s jasnom vizijom razvoja i modernizacije te proizvodnje, Društvo Impol – TLM organiziralo je posebno događanje pod nazivom „Od Ivanala do Impola“. Okosnica tog događanja je izložba istog naziva na kojoj će biti prikazane do sada neviđene ili rijetko viđene fotografijama koje prate osnivanje tvornice Ivanal u Lozovcu 1937. godine i njegovog vlasnika i osnivača Ivana Rikarda Ivanovića, potom osnivanje Tvornice aluminija Lozovac, TLM –a i Impol – TLM –a“, kažu u Impolu.

 

Podsjećanje na povijest proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku, a to znači i Hrvatskoj, jer je u njemu bilo koncentrirano 90 posto nacionalne aluminijske industrije, hod je 80 godina dugim putom od 1937. godine kada je industrijalac dr. Ivan Rikardi Ivanović u Lozovcu izgradio prvu tvornicu za proizvodnju i preradu aluminija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi do 2017. godine kada je s Grupa Impol iz Slovenske Bistrice udahnula novi život šibenskoj industriji aluminija koja se stjecajem niza okolnosti našla na rubu izdisaja.

 

 

Izložba je primarno zamišljena i postavljena kao emotivni i poučni osvrt na vrijeme i postignuća koja su Šibeniku donijela epitet grada aluminija i svrstala ga, u jednom značajnom povijesnom razdoblju, među gradove nositelje razvoja, one koje prednjači u primjeni novih tehnologija i prate znanstveno-tehnološki razvoj čovječanstva te zahvaljujući tome ostvaruju napredak i uspjehe na svim područjima ljudske djelatnosti od kulture i sporta do znanosti. To je i poticaj za cjelovito izučavanje povijesti aluminijske industrije u Hrvatskoj budući da je o izgradnji i razvoju hrvatske aluminijske industrije u proteklih osamdeset godina objavljen tek jedan opsežniji stručno i znanstveno utemeljeni rad, knjiga Izgradnja hrvatske aluminijske industrije Marija Šmita 1997. godine.

 

 

 

Šibenski Impol -TLM d.o.o. novi je pravni subjekt u Republici Hrvatskoj koji je osnovala Grupa Impol nakon kupnje imovine tvrtke Adrial ulaganja d.o.o. Prvih 208 djelatnika 10. ožujka 2016. godine započelo je pripreme za početak proizvodnje koja je nakon sanacije šteta od požara na ključnim postrojenjima, pokrenuta u rujnu 2016. godine.

Broj zaposlenih u Impol-TLM-u od ožujka 2016. do ožujka 2018. godine povećan je s početnih 208 na 389, a prosječna plaća je u 2017. godini porasla na 1184,73 eura i bila je 100 eura veća od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Grupa Impol planira sustavni rast proizvodnje u šibenskom Impol-TLM-u s početnih 27 046 tona, koliko je ostvareno 2016. godine na 222 000 tona 2025. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti