Datum objave: 27. Svibanj 2018

Prve ženske ekipe u hazeni i petanki nastupile istoga datuma 1934. i ove godine!

Diana Ferić
Diana Ferić

Prve ženske ekipe u dva nova sporta, hazeni i petanqueu nastupile su istoga dana i istog mjeseca 1934. i 2018. godine!

26. svibnja 1934. godine prvi puta u povijesti šibenskog sporta pred publikom su odigrale utakmicu dvije ženske ekipe, a predstavile su novi sport, hazenu ili veliki rukomet koji se igra na nogometnom igralištu.

26. svibnja 2018. godine na Croatia Open petanque turniru prvi je puta na jednom međunarodnom turniru nastupila ženska ekipa. Ponovno se to dogodilo u jednom novom sportu koji se u Hrvatskoj i šibenskom kraju tek afirmira.

Šibenčanke koje su 26. svibnja 1934. godine prve zaigrale hazenu, te ujedno Šibenčanke koje su prvi puta zaigrale u nekom ekipnom sportu bile su Marija Grubišić, Vanja Bakašun, Elvira Damiani, Dragica Tambača, Marija Tikulin, Jelica Iljadica, Ljubica Vitika, Vinka Bego, Vilma Merlak, Zita Ercegović, Zora Aleksa, Josipa Kristić, Divna Aralica i Elda Strecherle.

Istog dana i istog mjeseca 2018. godine prva hrvatska ženska ekipa koja je sudjelovala na međunarodnom turniru u novom sportu, ovoga puta petanki, bila je ekipa PK Vodice iz Vodica. Njene članice koje su i ne znajući za svoje prethodnice iz 1934. godine, na neobičan način ušle u povijest šibenskog i vodičkog sporta bile su Lidija Bulat, Gordana Mijat, Rada Ivas, Ana Šuša, Mirjana Ivas, Mirjana Biloš Taslidza, Gordana Štulić, Jela Vukušić - Cindrić, Nikolina Popov i Kristina Popov.

 

Iz kategorije: Vijesti