Datum objave: 26. Svibanj 2018

CROATIA OPEN - Otvoren 3. međunarodni petanque turnir u Lozovcu na "Vratima Krke"

Diana Ferić
Diana Ferić

Paško Rakić, dogradonačelnik Grada Šibenik, otvorio je 3. međunarodni Croatia Open petanque turnir na kojem će se tijekom tri dana na terenima hotela "Vrata Krke" u lozovcu natjecati stotinu natjecatelja iz šest zemalja.

Turniru su organizirali PK "Dalmatino" iz Šibenika, Turistička zajednica Grada Šibenika i hotel "Vrata Krke", a na njemu sudjeluju tri hrvatske ekipe, PK "Dalmatino" i PK "Šibenik iz Šibenika" te ženska ekipa PK "Vodice" iz Vodica.U ime organizatora goste i natjecatelje pozdravio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, koja podupire taj projekt jer petanque sport je u svijetu već dugo poznat po svojim turističke potencijalima.

Petanque, u Hrvatskoj je uobičajen kroatizirani naziv petanka, francuska je inačica klasičnog boćanju, ali u tolikoj mjeri dinamičnija i zanimljivija te sportski izraženija da ozbiljno konkurira za ulazak u kategoriju olimpijskih sportova.

Petanka je popularna na svim kontinentima, a postoje i profesionalne lige. Vodeće europske petanka sile su Francuska, Njemačka, Austrija i Švedska, a taj sport je iznimno popularan u mnogim drugim zemljama poput Slovenije i Mađarske pa čak i Italije, zemlje koja ima svoju tradicionalnu boćarsku igru.

U Hrvatskoj trenutno postoji pet petanque klubova, dva u Šibeniku PK "Dalmatino" i PK "Šibenik", ženski PK "Vodice" u Vodicama te po jedan klub u Zagrebu i Crikvenici.
Klubovi u Šibeniku i Vodicama imaju više od 100 aktivnih igrača koji treniraju i održavaju natjecanja na terenima na plaži Banj i park-šumi Šubićevac u Šibeniku te terenima hotela "Imperijal" u Vodicama i hotela "Vrata Krke" na Lozovcu.

Turnir Croatia Open jedinstvena je prilika za upoznavanje s tim lijepim, brzim i dinamičnim sportom koji se može igrati na bilo gdje i na bilo kakvom terenu. Ne zahtijeva gotovo nikakvu posebnu sportsku opremu, a svi rekviziti su lako prenosivi. Zabavan je i maksimalno rekreativan, a jedini je problem što je - zarazan. Ulaz na turnir je slobodan, a aktivisti PK Klubobova "Dalmatino", "Šibenik" i "Vodice" kao i njihovi gosti iz inozemstva rado će objasniti pravila, pokazati kako se ptenka igra i pružiti priliku da se iskuša svakome tko to poželi.

Turnir otvoren danas nastavlja se sutra u 9 sati grom trojki.

 

Iz kategorije: Vijesti