Datum objave: 17. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik u groznici zbog kraljevskog vjenčanja u Beogradu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezapamćena groznica i opća pomutnja zavladali su u Šibeniku u svibnju 1922. godine nakon objave poziv za predlaganje kandidatkinja koje će u ime Šibenika biti u pratnji princeze Marije na njenom vjenčanju za kralja Jugoslavije, Aleksandra u Beogradu.

Izbor Šibenčanki koje će imati čast pratiti princezu Mariju do oltara vodio je posebni odbor Ženske narodne zadruge u kojeg su bile uključene brojni ugledni Šibenčani.
Odbor se našao u velikoj neprilici jer se za tu izuzetnu prigodu i čast prijavilo nekoliko stotina Šibenčanki među kojima su "mnoge imale jaku protekciju sa svih strana pa i općinskog vrha, političkih stranaka, a čuje se i iz crkvenih redova s obje strane".

Gradom je zavladala nevjerojatna psihoza "mnogi su se zbog kraljevskog pira posvađali, a neki su se i zadužili nebili mogli platiti put u Beograd da makar u privatnom aranžmanu vide Pir Njegova Veličanstva".

Šibenska općinska uprava planirala je na vjenčanje princeze Marije i kralja Aleksandra poslati svoju posebnu delegaciju, a šibenske putničke agencije ugovarale su posebni vlak koji će moći "povući na kraljevski pir sve Šibenčane, a među njima ponajviše Šibenčanke željne ni po koju cijenu nepropustiti tu veličajnu slavu kraljevskog pira".

Posebno izaslanstvo, neovisno o natječaju za "pratilje Njezina Veličanstva" izabrala je Ženska narodna zadruga čije su članice "poslale svoje birane ručne radove na izložbu ručnih radova iz svih krajeva naše države".

Delegaciju Ženske narodne zadruge na kraljevskom vjenčanju u Beogradu predvodila je "uzorita šibenska učiteljica gospođa Car", dok su za "pratilje Njezina Veličanstva do oltara nakon teških muka", priopćeno je na današnji dan 17. svibnja 1922. godine, bile izabrane "neporočne, dične i svekolikom ljupkošću i uljudbom obdarene gospođice Anica Gazzari i Zorka Blažević".

Kroničar šibenskih zbivanja i otac "žutog" novinarstva u Dalmaciji, Šibenčanin Manfred Makale, porijeklom s otoka Zlarina zabilježio je da je "kraljevski pir u Beogradu posvađao mnoge prijatelje, zavadio međusobno puno žena, proizveo trzavice među političarima i uzdrmao ionako uzdrmanu šibensku općinu, ali prineo i mnogo dobra jer se po kavanama itekako imalo o čemu pričati, a neki su i zaradili kladeći se na kandidatkinje".

Da se ne bi stekao dojam da je u prigodi vjenčanja princeze Marije i kralja Aleksandra Šibenik bio neki izuzetak treba podsjetiti da je na kraljevski pir u Beograd Sinj poslao svoje alkare koji su tom prigodom u glavnom gradu Kraljevine Jugoslavije održali i svoje viteško nadmetanje.
 

Iz kategorije: Vijesti