Datum objave: 16. Svibanj 2018

MIRAKUL - Šibenik Kišnim bubnjevima konkurira zadarskim Morskim orguljama!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Kultne zadarske Morske orgulje dobile su konkurenciju u Šibeniku. To su šibenske Kišni bubnjevi na Trgu Andrije Hebranga,  "glazbeni instrument" koji bukom izluđuje stanare oko škole Tina Ujevića i Veleučilišta.

Šibenski Kišni bubnjevi za razliku od zadarskih Morskih orgulja, remek djela arhitekta Nikole Bašića, nisu plod ni arhitektonskog ni umjetničkog koncepta. Riječ je o običnim limenim olucima kroz koje se slijeva voda s nadogradnje zgrade Veleučilišta koji su izvedeni tako da i pri najmanjoj kiši snažno odzvanjaju, ako je kiša jača proizvode nepodnošljivu buku. Po danu je ta buka još kako - tako podnošljiva, ali noću je neizdrživa. Uz šibenske Kišne bubnjeve nemoguće je spavati, a stanarima kuća i stanova na Trgu Andrije Hebranga ne pomaže ni zatvaranje prozora.

Da bi se vidjelo u čemu je problem ne treba biti veliki stručnjak. Limeni oluci kroz koje se slijeva voda s nadogradnje na zgradi Veleučilišta i OŠ Tina Ujevića dugi desetak metara postavljeni su okomito i imaju na sebi koljena u koja udara voda koja pada s velike visine i pretvara ih u rezonantne kutije. Projektanti i izvođači radova po svemu sudeći nisu vodili računa o "glazbenom" učinku takvog rješenja pa su nehotice stvorili izvor buke koji narušava kvalitetu života žitelja oko škole i Veleučilišta, uništava ima san i živce, a samim tim i zdravlje.

Tih Kišnih bubnjeva ne bi bilo da su ti nepotrebno dugi oluci izvedeni na malo drukčiji način ili napravljeni od nerezonantnog materijala. Sada je pitanje hoće li investitor pokušati riješiti ili ublažiti problem ili će Kišni bubnjevi (op)stati te se pridružiti gomili drugih komunalnih, prometnih i urbanih problema koji taj dio grada tište desetljećima?

Kako zvuče šibenski Kišni bubnjevi poslušajte i pogledajte na našem Facebooku glazbeno - dokumentarni video snimljen noćas.
 

Iz kategorije: Vijesti