Sidebar Menu

Datum objave: 15. Svi 2018

Šibenski gimnazijalci Perica i Petković osvijetili u Bruxellesu obraz Hrvatske u financijskoj pismenosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Učenici Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika Niko Perica i Roko Petković, koji su predstavljali Hrvatsku na završnom međunarodnom natjecanju Europski kviz o novcu u Bruxellesu istaknuli su se sjajnim rezultatom u konkurenciji najboljih učenika u Europi na tom natjecanju i plasirale se u sam vrh. Sudjelovalo je 50 učenika iz 25 europskih država. Prvo mjesto osvojili su učenici iz Poljske. Riječ je o natjecanje u području financijske pismenosti koje su inicirale udruge banaka iz Europe pod koordinacijom Europske bankovne federacije (EBF).

 

''Ovo je za nas bilo vrlo zanimljivo iskustvo u kojem smo se prije svega dobro zabavili. Upoznali smo učenike iz ostalih država Europe te smo se u Bruxellesu dodatno educirali o radu Europske bankovne federacije. Kviz je bio prilično zahtjevan, ali zbog dobre pripreme osigurali smo mjesto u samom vrhu natjecanju'', izjavili su pobjednici nacionalnog natjecanja u Hrvatskoj.

 

 

Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka u suradnji s Institutom za financijsku pismenost Štedopis i uz pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca je organizirala „Europski kviz o novcu’’ (eng. European Money Quiz), online natjecanje na Kahoot! platformi za učenike od 13 do 15 godina.

 

Nacionalna natjecanja održala su se tijekom ožujka i travnja ove godine, a sudjelovalo je više od 41.000 učenika u cijeloj Europi. Pobjednici državnih natjecanja putovali su u Bruxelles na završno natjecanje gdje su predstavljali svoje države: Albaniju, Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Mađarsku, Islanu, Italiju, Latviju, Litvu, Lihtenštajn, Nizozemsku, Norvešku, Portugal, Srbiju, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku.

 

Svaki tim odgovarao je na sveukupno 30 pitanja iz područja financijske pismenosti, a pitanja su bila prevedena na 22 jezika iz tema štednje, ulaganja, inflacije, kredita, složene kamatne stope i digitalne-sigurnosti.

Kao pripremu za natjecanje udruge banaka su napravile kvizove za vježbu. Kvizovi su zamišljeni kao pomoć učenicima u provjeri njihovog znanja iz područja financijske pismenosti. Profesori mogu i dalje koristiti ''Kahoot!'' kvizove kao zanimljiv sadržaj u nastavi te na taj način popularizirati temu financijske pismenosti među mladima.

Hrvatska udruga banaka provela je istraživanje na temu zastupljenosti financija u obrazovanju te financijskoj pismenosti mladih. U istraživanju je sudjelovalo više od 100 profesora čiji su učenici sudjelovali na nacionalnom natjecanju kviza znanja o novcu.

 

Čak 85 posto nastavnika je potvrdilo kako je Europski kviz o novcu potaknuo učenike na informiranje o temama iz područja financijske pismenosti te njih 82,3% smatra kako učenici koji su se pripremali za natjecanje imaju veće znanje iz područja financija od ostalih učenika. Suvremene online metode i natjecanja motiviraju učenike na educiranje o temama koje su važne za njihov život, što je potvrdilo čak 90,7 posto nastavnika.

Velika većina profesora (79 posto) mišljenja je da nedostaje tema iz područja financijske pismenosti.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam